Crna kronika

ODŠTETNI ZAHTJEVI: Zatočenici srpskih logora traže naknade i predlažu uvjetovanje ulaska Srbije u EU

Još 2006. više od 30.000 logoraša od kojih 500 malodobne djece i više od 2500 žena podnijelo je kolektivnu tužbu za naknadu štete u Srbiji, no tužba nije razmatrana, a za djecu i žene je odbijena.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Članovi Hrvatskog društva srpskih koncentracijskih logora, koji su pokrenuli široku akciju predaje odštetnih zahtjeva Državnom odvjetništvu za mirnu nagodbu s državom, u petak su akciju nastavili među 200 bivših logoraša okupljenih u podružnici Sisačko-moslavačke županije.

 

Članovi društva traže i da Hrvatska u njihovo ime traži obeštećenja od Srbije kao uvjet pri ulasku u EU. Pozivajući se na odluke međunarodnih pravnih institucija i međunarodne konvencije, traže da se u predviđenim rokovima provede ocjena opravdanosti i utvrde visine odšteta kao naknada za vrijeme provedeno u logorima, te da se za iznos ukupnih odšteta povećaju potraživanje ratne štete od Srbije, kao dokazanog agresora.

 

U utorak je prvih 88 zahtjeva prikupljeno u splitskoj podružnici društva.

 

Na skupštini sisačko-moslavačke podružnice prihvaćeni su zaključci, kojima se uz isplatu naknada traži i priznanje bolesti nastalih kao posljedica boravka u logoru. Logoraši se također zauzimaju za priznavanje prava svim civilnim žrtvama iz Domovinskog rata. Zaključke su poslali i predsjednicima države, Sabora i Vlade, ministrima branitelja i pravosuđa, te predsjedniku HDZ-a, kao najveće oporbene stranke.

 

Još 2006. više od 30.000 logoraša od kojih 500 malodobne djece i više od 2500 žena podnijelo je kolektivnu tužbu za naknadu štete u Srbiji, no tužba nije razmatrana, a za djecu i žene je odbijena.

 

"U ime 30.000 hrvatskih logoraša, zahtjeve podnosimo u Hrvatskoj, jer nas je Srbija odbila još 2006. godine, demantirajući postojanje ratnih logora na svom teritoriju. Cilj nam nije oštetiti našu državu, nego pomoći Hrvatskoj da ulazak Srbije u EU uvjetuje isplatom traženih obeštećenja. Vjerujemo da će logoraši napokon dobiti satisfakciju za patnje u logorima", rekao je koordinator akcije Ivan Turudić.

 

Predsjednik sisačke podružnice logoraša Ivo Lipak izrazio je zadovoljstvo izručenjem Dragana Vasiljkovića Hrvatskoj. I sam je proveo 50 dana u logorima u Golubiću i Kninu, koje su organizirali Vasiljkovićevi specijalci.

 

"Očekujemo da će pravda napokon biti zadovoljena i da će Vasiljković, s obzirom na težinu djela, dobiti maksimalnu kaznu. Da mu se sudi u Haagu bilo bi bolje, jer tamo nema ograničenja maksimalne kazne od 20 godina. Vjerujem da bi doživotno ostao u zatvoru, a ovako će vjerojatno za deset godina izaći. Iako kažu da je bankrotirao, vjerujem da će se logoraši moći naplatiti od njegove imovine", kaže Lipak, koji je u logor iz Gline odveden sa sinom već u lipnju 1991. godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

srbija, logoraši, sisak