Mojbiz

NAJAVA: Zagrebački velesajam organizira drugi Zagreb Business Summit

Središnje mjesto razmjene iskustava te predstavljanja razvojnih projekata i najboljih europskih praksi.

Piše: PolitikaPlus

Zagrebački velesajam od 16. do 18. rujna organizira drugi po redu Zagreb Business Summit, koji će biti središnje mjesto razmjene iskustava te predstavljanja razvojnih projekata i najboljih europskih praksi. Summit će okupiti predstavnike domaćih i inozemnih gradova i regija te stručnjake s različitih područja razvoja – od europskih fondova do brendiranja gradova.

 

Summit će se održati pod nazivom „Gradovi i regije – generatori razvoja“, a naglasak će biti na Investicijskom planu za Europu, kojim bi se u periodu od 2015. do 2017. godine trebala omogućiti investicijska ulaganja u vrijednosti od 315 milijardi eura. Ključna uloga samita je pomoći hrvatskim gradovima i regijama da uhvate korak s Europom i iskoriste mnogobrojne mogućnosti koje im se nude. Nastavak je ovo vrlo uspješnog prošlogodišnjeg samita, koji je kroz konstruktivan dijalog velikog broja relevantnih sudionika i konkretne zaključke imao za cilj pridonijeti gospodarskom razvitku Hrvatske, te kroz prezentacije domaćih investicijskih potencijala privući domaće i strane investitore, među kojima je najbrojnija bila gospodarska delegacija iz Pekinga.

 

Krovna tema je aktualna, s obzirom da Investicijski plan za Europu, široj javnosti poznat i kao Junckerov plan, predstavlja značajan ulagački potencijal za zemlje članice EU, pa tako i za Hrvatsku. Junckerov je plan izazvao i brojna polemiziranja zbog svoje multiplikacijske ovisnosti – da bi plan bio učinkovit svaki je euro javnog novca iz proračuna potrebno pretvoriti u 15 eura kroz privatne investicije. Hrvatska je Europskoj komisiji prijavila 25 projekata u vrijednosti 9 milijardi eura, a ekonomski analitičari predviđaju da bi ostvarivanje planiranog za Hrvatsku značilo rast BDP-a za 0,8 do 0,9 bodova.

 

Međutim, kako provedba planiranog trenutno izgleda na lokalnoj i nacionalnoj razini, odnosno što je do sada poduzeto da se osiguraju potrebne privatne investicije?

 

Pokroviteljstva i odgovore na ova pitanja na drugom Zagreb Business Summitu ponudit će brojni predstavnici vlasti i donosioci odluka s lokalnih, regionalnih, nacionalnih i europskih razina među kojima su i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, predstavnik Europske komisije Karl Falkenberg, izvršni direktor Europske agencije za okoliš Hans Bruynindckx, Stephane Arditi iz Europskog ureda za okoliš i drugi relevantni sudionici.

 

Prilika je da gradonačelnici hrvatskih gradova, na čelu sa gradonačelnikom hrvatske metropole gospodinom Milanom Bandićem, ukažu na teme od zajedničkog interesa, razmjene primjere dobre prakse i upozore na razvojna ograničenja.

 

Potporu događanju pružile su brojne institucije, udruge i agencije, a partner Zagrebačkog Velesajma u organizaciji ovog događanja je hrvatska Udruga gradova.

 

- Organizacijom prvog Zagreb Business Summita startno smo postavili vrlo visoke kriterije. Unatoč tome namjera je ovogodišnji ZBS realizirati na još višoj razini. Ono na čemu inzistiramo i čime se vodimo je konstruktivan dijalog, osobito između lokalnih, nacionalnih i europskih institucija, jer se upravo to često pokazuje kao prepreka u realizaciji investicija i gospodarskih potencijala. Cilj nam je umrežiti ključne dionike, proširiti i osnažiti kanale komunikacije, prezentirati najvažnije hrvatske gospodarske projekte i prilike za ulagače, ali i potaknuti hrvatsku izvoznu i investicijsku konkurentnost te uspješno pozicionirati hrvatske gradove, a time i Hrvatske u europskim i globalnim okvirima – ističe Marina Pavković, direktorica Zagrebačkog Velesajma.

 

U okviru Zagreb Business Summita i ove godine će se održati nekoliko značajnih konferencija:

 

međunarodna i3P konferencija – Investicijski projekti, potencijali i politike;
Hrvatsko iseljeništvo, poticaj gospodarskom razvoju i kreatori budućih politika – Neodoljiva Hrvatska Fusion 1;

 

Zagrebački forum o urbanoj sigurnosti 2015.;

 

CROENERGY – Sustainable Energy Finance and Investment Summit te
Cirkularna ekonomija – put k pametnom, održivom i zelenom društvu.
Između mnoštva zanimljivih panela i okruglih stolova Samit će ponuditi i teme koje se tiču infrastrukturnih ulaganja javnog i privatnog sektora kroz fondove EU, investicijskog potencijala hrvatskog iseljeništva, brendiranja i imidža hrvatskih gradova te investicija u energetske projekte. Koliko smo spremni za prezentaciju i realizaciju investicijskih projekata? Kako se prezentiramo međunarodnoj zajednici i koliko se ulaže u prepoznatljivost hrvatskih gradova?

 

Jesu li hrvatski iseljenici voljni investirati u Hrvatsku i što očekivati u nadolazećem razdoblju?

 

Je li Hrvatska spremna linearni model ekonomije zamijeniti načelima cirkularne ekonomije koja objedinjuje eko-dizajn, eko-inovacije i napredne tehnologije?

 

Odgovore na ova i druga pitanja ponudit će drugi po redu Zagreb Business Summit 2015.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gospodarstvo, summit, Zagreb Business Summit, zagrebački velesajam