Hrvatska

JASAN STAV: ORaH se zalaže za prekid Sporazuma o arbitraži

Zalažemo se za zaštitu hrvatskih interesa i održivu Hrvatsku, a temeljni preduvjet za to je poštivanje pozitivnih propisa, posebice propisa međunarodnog javnog prava.

Piše: PolitikaPlus

ORaH je u utorak izvijestio kako se zalaže za prekid Sporazuma o arbitraži s obzirom na činjenicu da je objektivnost arbitražnog postupka o utvrđivanju granice na moru i kopnu između Hrvatske i Slovenije nepovratno narušena.

"Zalažemo se za zaštitu hrvatskih interesa i održivu Hrvatsku, a temeljni preduvjet za to je poštivanje pozitivnih propisa, posebice propisa međunarodnog javnog prava. Ugovorna pravila značajna za rješavanje pitanja Piranskoga zaljeva sadržana su u Konvenciji o teritorijalnom moru i vanjskom pojasu iz 1954. godine i Konvenciji o pravu mora iz 1982. godine", ističe u priopćenju ta stranka.

U konkretnom slučaju, navodi se dalje, razgraničenja između Hrvatske i Slovenije mjerodavno pravo čine obje Konvencije budući da su obje države ratificirale sukcesiju ratifikacija kojima je SFRJ kao država prednica postala strankom tih konvencija.

Slijedom navedenog, a ako se pitanje razgraničenja na moru u cijelosti depolitizira te svede na isključivu primjenu pravnih pravila, pitanje može biti vrlo jednostavno riješeno. No, budući da su pregovori samih pregovarača i situacija oko arbitražnog postupka značajno udaljili pregovaračke strane, stajališta smo da bi države svoja nastojanja trebale usmjeriti prema međunarodnim pravosudnim tijelima, poručuje ORaH.

Inače, premijer Zoran Milanović izjavio je u ponedjeljak nakon sastanka s predstavnicima saborskih klubova zastupnika da Hrvatska izlazi iz postupka arbitraže oko granice sa Slovenijom jer je kontaminiran te ocijenio kako to neće utjecati na odnose dviju zemalja. "Hrvatska ne može ostati u ovoj arbitraži", rekao je premijer nakon sastanka s predstavnicima klubova zastupnika naglasivši kako su na sastanku svi imali jedinstven stav.

Ugovor moramo raskinuti, izaći iz njega i trenutno ga suspendirati, naglasio je premijer te poručio da će se Hrvatska držati međunarodnog prava.

Sastanak se održao uoči izvanredne sjednice Sabora na kojoj će se, na Vladin prijedlog, u srijedu i četvrtak, raspraviti i razmotriti novonastale okolnosti vezane uz provedbu Sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske Vlade nakon što je u javnosti otkriveno da su se slovenski član arbitražnog suda Jernej Sokolec i slovenska diplomatkinja opunomoćena za praćenje arbitraže Simona Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca Stalnog arbitražnog suda u Haagu u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SLOVENIJA, HRVATSKA, ORAH