Sport

KANDIDATURA: Michel Platini i službeno kandidat za predsjednika FIFA-e

Platini je predsjednik UEFE od 2007. godine, a od 2002. je član Izvršnog odbora FIFE.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik UEFA-e Michel Platini u srijedu je i službeno obznanio svoju kandidaturu za predsjednika FIFA-e.

Platini je predsjednik UEFE od 2007. godine, a od 2002. je član Izvršnog odbora FIFE. U priopćenju medijima Platini je kazao kako je poslao pismo svim članicama FIFA-e, njih 209, u kojem obrazlaže svoju namjeru da preuzme čelno mjesto krovne organizacije svjetskog nogometa koju je zbog brojnih afera napustio Sepp Blatter.

"Donio sam odluku nakon pomnog razmišljanja i vezao sam svoju budućnost za budućnost međunarodnog nogometa. Mnogi od Vas su ovih dana izražavali svoju podršku u mojoj namjeri da se kandidiram i odlučio sam da je vrijeme za nove izazove", stoji između ostaloga u Platinijevu pismu.

Francuz navodno uživa potporu najmanje četiri od ukupno šest svjetskih nogometnih saveza Europe (UEFA), Južne Amerike (CONMEBOL), Sjeverne Amerike i Kariba (CONCACAF) i Azije, što je gotovo 144 od 209 glasova.

Ako pobijedi na izborima u veljači iduće godine Platini će biti treći Francuz koji sjedi na čelu FIFA-e. Robert Guerin, koji je bio i jedan od osnivača FIFA-e bio je prvi predsjednik Francuz i vodio je savez od 1904., kada je i osnovan do 1906. Drugi Francuz na tom položaju bio je Jules Rimet, izabran 1921., a FIFA-om je "vladao" do 1954. Rimet, koji je bio i predsjednik Francuskog nogometnog saveza, bio je jedan od pokretača svjetskog nogometnog prvenstva.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Michel Platini, FIFA