Scena

STUDIJA: Muškarci se dulje oporavljaju od prekida ili se nikad ne oporave

Muškarci su pak natjecateljski nastrojeni pri izboru partnerice, pa njezin gubitak, osobito ako su je smatrali "dobrim ulovom" osjećaju mjesecima, čak i godinama nakon prekida.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Oporavak od prekida veze, bez obzira na to je li u pitanju kraća afera, dulja veza ili razvod braka, emotivno teže pada ženama, no od njega se dulje oporavljaju ili se nikad ne oporave - muškarci, pokazalo je istraživanje koje su na 5705 dragovoljaca proveli znanstvenici s njujorškog sveučilišta Binghamton, piše Independent.

 

Razloge za to treba tražiti u biologiji, tvrdi profesor antropologije na Binghamtonu, Craig Morris. Žene mogu puno više izgubiti ukoliko su u vezi s "pogrešnim" muškarcem zbog čega puno bolje prihvaćaju činjenicu da je veza gotova, osobito ako žele zasnovati obitelj, ali se i oporavljaju bolje i brže od muškaraca prihvaćajući novo stanje. "Jednostavno, žene su svjesne toga da nakon veze mogu izgubiti puno više nego muškarci. Kratka romansa za njih može kao posljedicu imati devetomjesečnu trudnoću, a muškarac može zauvijek otići s 'poprišta' doslovno nekoliko minuta nakon sastanka", kaže Craig.

 

Istraživanje provedeno na 5705 ispitanika pokazalo je da žene nakon prekida osjećaju ljutnju, tjeskobu, strah, pa i depresiju, općenito snažniju duševnu bol, dok kod muškaraca nema takvih osjećaja. Zahvaljujući činjenici da su manje destruktivne, žene se od prekida oporavljaju među bliskim osobama, prijateljima, članovima obitelji i trude se pozitivno razmišljati kako bi se što brže oporavile, nastavile dalje i eventualno pronašle novog partnera, u čemu su selektivnije od muškaraca.

 

Muškarci su pak "natjecateljski nastrojeni" pri izboru partnerice, pa njezin gubitak, osobito ako su je smatrali "dobrim ulovom" osjećaju mjesecima, čak i godinama nakon prekida. Iako isprva ne pokazuju emocije, ispitanici su odgovorili da su se nakon raskida osjećali prazno te da im se činilo da su izgubili fokus. No ljutnja je kod njih potrajala puno dulje, iako su javno nijekali svoje emocije.

 

"Muškarci su puno dulje osjećali gubitak, osobito kad su postali svjesni činjenice da moraju nastaviti s "natjecanjem", odnosno započeti ga ispočetka kako bi zamijenili partnericu koju su izgubili ili, još gore, shvatili da je gubitak nenadoknadiv", tvrdi Morris. S obzirom na to da su žene bile svjesnije činjenice da mogu puno više izgubiti ako izaberu pogrešnog partnera, češće su se od muškaraca odlučivale na prekid veze. Tomu u prilog govori činjenica da u Sjedinjenim Državama zahtjev za razvodom braka podnosi čak 70 posto žena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

veza, žena, muškarac