Kultura

VARAŽDIN: 'Varaždinsko zelje', nova turistička atrakcija Špancirfesta

Izradio ju je varaždinski umjetnik Ivan Mesek, autor već postojećih i u prostor gradske jezgre udomaćenih instalacija.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Varaždin je uoči Špancirfesta dobio novu umjetničku instalaciju nazvanu "Varaždinsko zelje" smještenu na križanju Bakačeve i Uske ulice, nastalu od pribora za jelo kojeg su tijekom 2014., u akciji skupljanja koju je organizirala TZ grada Varaždina, donirali Varaždinci.

Kako se ističe u priopćenju, instalacija je postavljena na "mjesto rezervirano za umjetnost", koje će ove godine tijekom festivala ugostiti tridesetak mladih umjetnika na svojevrsnom ateljeu i galeriji na otvorenom.

Izradio ju je varaždinski umjetnik Ivan Mesek, autor već postojećih i u prostor gradske jezgre udomaćenih instalacija poput popularnog "Kraljevskog prijestolja", "Krinoline ljubavi" ili spomen ploče "gospodin Nitko".

"Riječ je o još jednoj u nizu umjetničkih intervencija u prostoru gradske jezgre postavljenih s ciljem promidžbe autohtone varaždinske kulture i proširenja turističke ponude Varaždina. Ona predstavlja nastavak kontinuiranih aktivnosti TZ grada Varaždina, organizatora Špancirfesta, usmjerenih na stvaranje novih turističkih atrakcija, posebice u području kreativnih industrija, kojima se festival posljednjih godina sve više okreće", dodaje se u priopćenju.

Sam autor ističe kako nije riječ o skulpturi u pravom smislu riječi, već o nastavku niza intervencija po javnim gradskim površinama koje imaju za cilj "da ljudi zagledaju sami u sebe, da se povežu s njom, da bude interaktivna".

Gradonačelnik Varaždina i predsjednik TZ grada Varaždina Goran Habuš napomenuo je kako je ona "'hommage' proizvodu ali i marljivim poljoprivrednicima", koji prikazuje "nešto što je najvaraždinskije".

Ovogodišnji Špancirfest bit će održan pod sloganom "Pokreni svoju kreativnost", a donosi niz noviteta. Uz već etablirane radionice za djecu u Parku kreative, ove će godine biti i kreativnih radionica za odrasle, među kojima se posebno se ističu projekt "Urbana akupunktura" te boravak mladih umjetnika iz Hrvatske i regije u Uskoj ulici.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

varaždin, špancirfest