Komentari

BLOG ANKICE MAMIĆ: Mogu li se u politici uvesti obvezujuće ponude biračima?

Počinje još jedna predizborna utakmica u kojoj se ponovno otvaraju pitanja demokratske procedure.

Piše: Ankica Mamić

S najavama prvih koalicija, ali i odlukama o samostalnim izlascima na izbore, počinje još jedna predizborna utakmica u kojoj se ponovno otvaraju pitanja demokratske procedure, informiranosti građana o tome što nude stranke i koalicije, na temelju čega će oni donijeti svoju odluku kome dati povjerenje na idućim parlamentarnim izborima, piše Ankica Mamić u svom novom blogu.

Naime, poznata je izreka da je demokracija nesavršen model, ali i najbolji od svih koje smo u povijesti imali. Prva premisa demokracije je da se provodi volja većine, što znači da uvijek postoji nezadovoljna manjina čija je volja nadglasan. Uloga  je opozicije izuzetno važna u demokratskom procesu, jer ona bdije nad onim što vladajući rade, kontrolira, propitkuje i ukazuje javnosti na sve što bi trebalo i/ili moglo biti bolje. Hrvatska je mlada demokracija, tek smo uhvatili dvadesetak godina i sigurno niti pozicija niti opozicija ne ispunjavaju u cijelosti svoje zadaće.

Još uvijek nije poznato hoće li izbori biti u studenom ili početkom iduće godine. Osobno mislim da siječanj nije dobra opcija, zbog uobičajene postblagdanske depresije koja ne bi doprinijela motivaciji birača da izađu na izbore, a s druge strane i ako izađu, da donose racionalne odluke. Fiksiranje datuma lokalnih izbora na treću nedjelju u svibnju je dobar primjer formatiranja izbornog procesa i mislim da bi bilo dobro da se na isti način fiksira i datum parlamentarnih izbora. To bi svakako smanjilo manipulativni prostor vladajućima i učinilo izbornu utrku pravednijom.

Puno je važnije pitanje –  zašto smo mi, kao narod, zapravo politički prilično neobrazovani? Po meni, ima nekoliko razloga tome. Prvi je da smo mi relativno mlada demokracija. To znači da smo izašli smo iz totalitarnog režima u kojem su se fingirali izbori, biralo jednog kandidata i naravno da takav izborni proces nije bio ni zanimljiv, a ni uzbudljiv, jer se unaprijed se znalo tko će biti izabran. Sljedeći bitan problem je neadekvatna uloga javne televizije koja ne posvećuje dovoljno prostora inauguraciji ozbiljnih politika već se ponašaju kao komercijalni mediji, a to znači da traže gledanost i čitanost pod svaku cijenu, gurajući u prvi plan ekscese i ponašanja političara,  a ne ozbiljne teme. Nažalost na taj način doprinose političkoj nezrelosti i neinformiranosti građana i čvrstom „hvatanju“ za populizam koji ne  može i neće dati konkretna rješenja naših ključnih problema.

U takvim okolnostima, s prilično neinformiranih građanima, sa neprirodno skrojenim izbornim jedinicama, s analizama istraživanja javnog mnijenja koja zapravo ne korespondiraju s važećim izbornim zakonima, teško je razumijeti koga zapravo biramo kad zaokružimo neku listu i ime na biračkom listiću. Odgovara li deset izbornih jedinica koje je kreirao prvi HDZ-ov izborni “inženjer” Vladimir Šeks predstavničkoj ideji Hrvatske? Mislim da ne. “Inženjer” Vladimir Šeks, vodio se idejom stvaranja prednosti svojoj stranci kad je sijekao Zagreb u 4 izborne jedinice, htijući tako nadoknaditi relativno slab položaj vlastite stranke u Zagrebu. Neobično je da u ovih 20 godina nitko nije imao potrebu to promijeniti, ni HDZ ni SDP.  Zašto nisu? Pa zato jer izborni sustav – D’Hondtov, privilegira velike stranke.Prosječno gledano za jedan mandat velikoj stranci (SDP-u ili HDZ-u) treba između 12 i 14 tisuća glasova, a manjim strankama za jedan mandat treba do 90 tisuća glasova. Sjetimo se pretprošlih parlamentarnih izbora kad je stranka HSU, koja je išla samostalno na izbore, za osvojenih 90 tisuća glasova dobila samo jedan mandat. O interpretacijama istraživanja javnog mnijenja već sam pisala.

Sudionici izbornog procesa, razumijevajući takva pravila, i kad se ne slažu s njima u cijelosti nastoje svoje izborne strategije, prilagoditi postojećem izbornom sustavu i to je sasvim legitimno. Racionalno je, unutar zadanih pravila, učiniti sve što je moguće kako bi se poboljšalo vlastiti položaj. Iako su neki dan iz ORAH-a poručili da prijeizborne kaolicije služe zavaravanju birača, to naprosto nije istina.  Prijeizborne koalicije su legitiman alat prilagođavanja postojećim Zakonima. Problem je trgovanje mandatima i sklapanje koalicija na tajnim trgovačkim dealovima, a ne jasno postavljenim politikama koje će se provoditi ako određena koalicija ili stranka dođe na vlast.

Posljednjih dana svjedočimo i izravnom dilanju mandata. Čitamo tako da je Maras je ponudio Mireli Holy 8 mandata, iako je razvidno iz svih istraživanja javnog mnijenja da ORAH ne može dobiti taj broj mandata samostalnim izlaskom na izbore. Lijepo je i principijelno od Mirele Holy da je odbila takvu ponudu i odlučila izmjeriti vrijednost svoje stranke samostalnim izlaskom na izbore.  Jučerašnji  Večernji donosi dogovore tzv. dvije ideološke koalicije, gdje je HDZ okupio sve desne male stranke koje zapravo nigdje ne postoje niti imaju bazu, a SDP po istom modelu pokušava okupiti sve lijeve stranke. Naravno, da tu „mali“ koriste priliku ucjenjivati „velike“ i dobivaju neprirodno puno mandata  – možete li zamisliti u kojem bi to kontekstu Hrgov HSS dobio 3-5 zastupnika? U kojoj izbornoj jedinici, s kojim programom, s kojom politikom i s kojim ljudima?

Zatim, u predizborne koalicije se ulazi jer birači ne vole potrošiti glas i kad vide u istraživanjima da im je stranka u 2% oni smatraju da će njihov glas završiti u smeću i teško se odlučuju dati glas manjim strankama ili listama. Istraživanja se mogu koristiti i u manipulativne svrhe kako bi se njihovom neadekvatnom interpretacijom utjecalo na buduća ponašanja birača. Postoje zemlje u kojima se u izbornom ciklusu zabranjuje u zadnjim tjednima izborne kampanje objava rezultata istraživanja javnog mnijenja, jer su spoznali da to može djelovati manipulativno. Što je onda zapravo najveći problem? Mislim da građani zapravo ne uspijevaju saznati koje stranke ili grupe stranaka ili koalicije se zalažu za koje politike ( uz časne izuzetke).  Naime, u Hrvatskoj se stranke, dok su u opoziciji zalažu za jedne politike, a kad dođu na vlast krenu provoditi sasvim druge. Najpoznatiji primjer toga je HDZ za vrijeme Sanadera koji je dobio izbore protiv Račanove koalicije na račun zalaganja za proglašenje gospodarskog pojasa napadajući s opozicije tada vladajuću koaliciju koja je u procesu pristupanja EU bila na neki način pod pritiskom prihvatiti odustajanje od proglašenja gospodarskog pojasa. One sekunde kad je HDZ došao na vlast potpuno su okrenuli ploču i sami izglasali taj isti prijedlog. Isti takav slučaj imamo sada s Kukuriku koalicijom koja kaže da neće ukidati općine i županije, iako su izbore kao Kukuriku dobili na tome da će se zalagati za regionalizaciju. Tu leži problem hrvatske demokracije, jer se političke stranke pred izbore i na početku mandata ničim ne obvezuju  svojim biračima da će provoditi politike koje su komunicirali u predizbornoj utakmici. Jedno govore dok su opozicija, a suprotno kad dođu na vlast. Stalno se govori o programima, programskim platformama, eto jučer je i IDS rekao da ne žele u Kukuriku jer ne znaju koji je program. IDS. Stranka poznatih programa. Da, političke programe imaju sve stranke, a ja mislim da ih nisu pročitali niti članovi stranaka, a kamoli oni koji komentiraju u javnom životu ili građani koji bi prema tim programima navodno trebali politički birati. No, na žalost, nije tako. Mi kao građani trebamo tražiti bilo od koalicija bilo od stranaka da jasno kažu što će raditi u svom mandatu i što će učiniti u 4 godine koliko imaju mandat od građana. Možda bi jedan prijedlog na tom tragu bio prijedlog da stranke pri ulasku u predizbornu trku predstave nacrt proračuna za jedan mandat od 4 godine. Pa da onda možemo pratiti drže li se onoga što su obećali. To bi i opoziciji omogućilo zrelije istupanje u parlamentu i počeli bismo se baviti stvarnim problemima našeg društva, a ne dosjetkama, vicevima i ustašama i partizanima koji jos uvijek caruju aktualnim satom. Kako bi bilo uvesti u politiku obvezujuće ponude biračima?

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

koalicije, ankica mamić, politika