Tvrtke

OSVRT: Iz HURS-a poručuju: Novi Stečajni zakon neće otkloniti probleme

Ti problemi ne mogu se otkloniti bez dodatnog ekipiranja i edukacije, kako stečajnih odjela trgovačkih sudova, tako i stečajnih upravitelja, ističe HURS.

Piše: PolitikaPlus

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) upozorila je u utorak da stupanje na snagu novog Stečajnog zakona neće otkloniti probleme zbog kojih je Hrvatska na dnu europske statistike po trajanju stečajnih postupaka i postotku naplate vjerovnika, jer su kasno pokretanje stečaja, njihova dugotrajnost i slaba naplata vjerovnika zbog pomanjkanja imovine temeljni problemi stečajnog prava u Hrvatskoj.

Ti problemi ne mogu se otkloniti bez dodatnog ekipiranja i edukacije, kako stečajnih odjela trgovačkih sudova, tako i stečajnih upravitelja, ističe HURS u priopćenju.

Stanje infrastrukture za stečajeve hrvatskog pravosuđa dokazano je loše, o čemu svjedoči statistika, pa se stoga HURS čudi što Vlada očekuje da će s postojećom infrastrukturom i uz enormno povećanje broja predmeta, doći do ikakvog napretka u praksi.

HURS je Vladi predložio pokretanje edukacije za stečajne upravitelje, no nije naišao na razumijevanje i podršku. S takvim stanjem na terenu optimizam ministra pravosuđa Orsata Miljenića zbog stupanja novog Stečajnog zakona na snagu ostat će bez pokrića, jer će ga praksa ubrzo demantirati, kaže se u priopćenju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

stečajni zakon, radnici, hurs, stečaj