Hrvatska

SINDIKAT ZDRASTVA: Dodatak Granskom kolektivnom ugovoru je na štetu zaposlenika u zdravstvu

Zaposlenici su u zdravstvu trajno izgubili pravo na uvećanje osnovne plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža u zdravstvu..

Piše: PolitikaPlus/hina

Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Belobrajić-Čahut ocijenila je u utorak na konferenciji za novinare u Rijeci da je nedavno potpisani dodatak Granskom kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja potpisan na štetu zaposlenika u sustavu zdravstva.

 

Predsjednica Sindikata zdravstva kazala je da su zaposlenici u zdravstvu trajno izgubili pravo na uvećanje osnovne plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža u zdravstvu (4, 8 ili 10 posto), a da za uzvrat nisu dobili ništa. Smatra da je Vlada Dodatkom 1 Kolektivnom ugovoru, potpisanim 4. kolovoza, zaposlenicima u zdravstvu "dala mrvice, a uskratila pogaču".

 

Radmila Belobrajdić Čahut naglasila je da će možda profitirati zaposlenici koji imaju do 20 godina staža, tako da će im se sada dati 4 posto više, a da im je 2013. uzeto 3 posto, odnosno da će, prema tome, dobiti povećanje od 1 posto, ni za kavu.

 

Smatra da se ne može reći da je ovo povećanje plaća kompenzacija za pravo na uvećanje osnovne plaće po osnovi godina radnog staža u zdravstvu, nego da je samo riječ o vraćanju oduzetog u 2013.

 

To se nije smjelo dogoditi, a ako se tako nastavi - kolektivni ugovor će se svesti na Zakon o radu, kazala je predsjednica Sindikata zdravstva dodavši da smatra da stečena prava nije trebalo dirati.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sindikat zdrastva, zakon o radu