Hrvatska

SISAK: Oštetio Sisak za 96,8 mil. kuna? Dinko Pintarić je pod istragom

On je 2008. godine sklopio ugovor o izgradnji sportske dvorane koja još nije izgrađena pa se sumnja da je tako oštetio grad Sisak za 96,8 milijuna kuna.

Piše: PolitikaPlus/hina

Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv bivšega sisačkoga gradonačelnika Dinka Pintarića (HDZ) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo sklapanja štetnog ugovora, objavljeno je na službenim stranicama DORH-a.

 

On je 2008. godine sklopio ugovor o izgradnji sportske dvorane koja još nije izgrađena pa se sumnja da je tako oštetio grad Sisak za 96,8 milijuna kuna.

 

Kako je navedeno, sumnja se da je ugovor o osnivanju i zakupu na pravo građenja za projektno financiranje sportske dvorane uz buduću strukovnu školu u Sisku potpisao iako je znao da je projekt nepotpun i da će ugovoreni iznos od 161 milijun kuna biti nedostatan za izgradnju dvorane. Osim toga, izgradnja sportske dvorane planirana je na mjestu bivšega gradskog odlagališta otpada, koji je prije početka gradnje trebalo odvesti, no troškovnik i projektna dokumentacija nisu obuhvaćali odvoz otpada, što je poskupilo projekt.

 

Sumnja se da je gradonačelnik Pintarić znao da su ponude za izbor investitora radova izrađene na temelju manjkavog troškovnika te da ponuđena cijena izgradnje dvorane nije obuhvaćala te radove. Također se sumnja kako je znao da nije napravljen investicijski projekt s financijskom analizom njegove isplativosti ni financijska analiza je li grad iz planiranih prihoda mogao podmirivati obveze vezane uz taj projekt. Planirani iznos potrošen je na pripremne radove, uključujući odvoz otpada, te samo na dio ugovorenih radova na izgradnji sportske dvorane.

 

Zbog nedostatka novca, zaustavljeni su radovi na dvorani čija se vrijednost u međuvremenu povećala na 225 milijuna kuna. Izvođač radova - "Epsilon građenje" iz Zagreba raskinuo je ugovor za koji grad Sisak dosad nije ništa platio te je u tijeku sudski proces.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

istraga, sisak, dinko pintarić