Hrvatska

ZAHTJEV ZA DRŽAVNI VRH: HSP zahtijeva poništenje Manolićeva izvješća i rehabilitaciju heroja Vukovara

Zahtjevamo da se Izvješća državne komisije o pripremi i vođenju obrane Vukovara poništi, ističući kako će se na taj način nakon 24 godine ispraviti nepravda te skinuti stigma.

Piše: PolitikaPlus/Hina

HSP je državnome vrhu uputio zahtjev za poništenjem Izvješća državne komisije (tzv. Manolićeve komisije) o pripremi i vođenju obrane Vukovara ističući kako će se na taj način nakon 24 godine ispraviti nepravda te skinuti stigma "počinjena Gradu Heroju i braniteljima Vukovara" te oprala "mrlja s lica" Hrvatskoga sabora.

 

"Hrvatska stranka prava traži da se na dnevni red Hrvatskog Sabora uvrsti rasprava o ovom besramnom izvješću, na kojoj će se zaključke Manolićeve komisije poništiti i rehabilitirati heroji Vukovara", stoji u pismu predsjednika HSP-a Daniela Srba upućenom predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović, predsjedniku Sabora Josipu Leki te premijeru Zoranu Milanoviću.

 

U pismu se podsjeća da je tzv. Manolićeva komisija, formirana nakon pada Vukovara, sastavila izvješće koje je u prosincu 1991. godine prihvaćeno u Saboru.

 

"U Izvješću 'Manolićeve komisije' ciljano se, bez ikakvih argumenata, za pad Vukovara optužuje zapovjednika obrane Vukovara Branka Borkovića-Mladog Jastreba, zapovjednika operativne grupe Vukovar-Vinkovci-Županja Milu Dedakovića-Jastreba kao i ostale branitelje", navodi HSP tražeći od državnoga vrha "da isprave nepravdu koja je počinjena usvajanjem tog izvješća te da skinu stigmu koja je počinjena Gradu Heroju i braniteljima Vukovara".

 

Približavamo se tužnoj godišnjici okupacije Vukovara te smatramo da je upravo na posljednoj sjednici Hrvatskog sabora u ovom sazivu i prilika da se s nevino optuženih skine optužba o rušenju ustavnog poretka, koja do dana današnjeg nije povučena, poručuje HSP.

 

Pravaši pritom navode kako ih izvješće 'Manolićeve komisije' ne čudi jer su, kako navode, u njoj "zajedno s Manolićem bili Josip Perković i Zdravko Mustać (današnji zatvorenici u Munchenu) koji su pripadali UDBI i KOS-u i od istih se nije ni moglo očekivati objektivno mišljenje".

 

Ali je, naglašavaju, skandalozno od hrvatskih državnih institucija da ne čine ništa da bi se ispravila nepravda te podsjećaju kako su nakon prihvaćanja izvješća "sramotne komisije", Borković – Mladi Jastreb i Dedaković – Jastreb, kao i gotovo cjelokupno zapovjedništvo obrane grada Vukovara bili proglašeni rušiteljima ustavnog poretka u Hrvatskoj i suradnicima KOS-a, te napadani HSP i pripadnici HOS-a.

 

Branka Borkovića – Mladog Jastreba su nakon tog izvješća i njegovog usvajanja u Saboru "zatvarali i tri puta kroz taj isti Sabor vodili u lisicama na ispitivanje Josipu Perkoviću", navodi HSP.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vukovar, danil srb, hsp