4kotača

NOVA AKCIJA: Stižu novi poticaji za kupnju električnih i hibridnih vozila

Od 23. rujna građani i tvrtke moći će ponovno kupovati električna i hibridna vozila uz bespovratne državne poticaje.

Piše: PolitikaPlus

Povodom nadolazećeg Europskog tjedna mobilnosti, koji se obilježava od 16. do 22. rujna, u Gradu Jastrebarskom danas su prezentirani projekti koje taj grad provodi u području energetske učinkovitosti,zaštite okoliša i prirode, te su predstavljeni novi javni gradski električni bicikli.

 

„U dvije akcije koje smo do sada proveli odobreno je gotovo 34 milijuna kuna poticaja za kupnju 946 električnih i hibridnih vozila. Zbog velikog zanimanja građana i tvrtki odlučili smo ponoviti akciju. Od 23. rujna građani i tvrtke moći će ponovno kupovati električna i hibridna vozila uz bespovratne državne poticaje. Osigurali smo ukupno 7,5 milijuna kuna poticaja od čega je 5,5 milijuna kuna namijenjeno za građane, a 2 milijuna kuna za tvrtke“ – najavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas u Jastrebarskom. Ukupna vrijednost ovih projekata je 16,3 milijuna kuna, a Fond ih je sufinancirao sa 4,5 milijuna kuna. K tome, početkom studenog će u gradsku tvrtku Vode Jastrebarsko d.o.o. stići 5 električnih vozila ukupne vrijednosti oko milijun kuna, sufinanciranih od strane Fonda.

 

Ministar Zmajlović, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller i gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel obišli su Perivoj dvorca Erdödy te su isprobali nove javne električne bicikle.Tom prigodom ministar Zmajlović najavio je novi javni poziv za poticanje kupnje električnih i hibridnih vozila.
Projekt se provodi u skladu sa Trećim Nacionalnim akcijskim planom energetske učinkovitosti RH za razdoblje od 2014. do 2016. i u skladu sa EU ciljevima smanjenja stakleničkih plinova. Upravo iz sektora prometa dolazi oko 25% onečišćenja emisijama stakleničkih plinova, od čega više od 70% generira cestovni promet. Zato su važne mjere energetske učinkovitosti u prometu jer njima utječemo na poboljšanje kvalitete zraka.Na javnom pozivu u 2014. godini je sa 15,5 milijuna kuna poticaja kupljeno 440 električnih i hibridnih vozila, a na javnom pozivu ovog proljeća odobreno je 18,5 milijuna kuna za kupnju 506 električnih i hibridnih vozila. Ukupno je ove godine kupljeno 3 puta više električnih vozila, njih 179, dok ih je lani bilo 53.Zbog velikog interesa građana i tvrtki, što pokazuje i podatak da su sredstva na ovogodišnjem javnom pozivu potrošena u manje od dva mjeseca, odlučeno je da se ova uspješna akcija ponovi. Novi javni poziv kreće 23. rujna. Osigurano je 7,5 milijuna kuna poticaja, od čega je 5,5 milijuna kuna namijenjeno za građane, a 2 milijuna kuna za tvrtke. Javni poziv trajat će do iskorištenja sredstava.  „Poticaji iznose do 40% vrijednosti vozila, odnosno do maksimalno 70.000 kuna za kupnju električnih vozila, do 50.000 kuna za hibridna plug-in vozila, a do 30.000 kuna za hibridna vozila. Također, od ove godine se sufinancira kupnja električnih skutera, motocikla i četverocikala za koje se mogu dobiti poticaji od 7.500 do 30.000 kuna. Tvrtke mogu dobiti do 700.000 kuna“ – istaknuo je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.Osim sufinanciranja kupnje električnih i hibridnih vozila potiče se i čistiji javni transport te se provode projekti eko vožnje. Među projektima energetske učinkovitosti u prometu je i sufinanciranje nabave javnih električnih bicikala u gradovima i općinama.
Grad Jastrebarsko nabavio je 15 električnih bicikala koje će moći koristiti stanovnici i posjetitelji. Vrijednost projekta je 225.000 kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ga je sufinancirao sa 90.000 kuna.Osim nabave nabavu električnih bicikala, u Jastrebarskom se provode i energetske obnove obiteljskih kuća, izgrađen je niskoenergetski vrtić „Radost“, nabavljeno je mobilno reciklažno dvorište te je u tijeku je uređenje Perivoja dvorca Erodoy.„Ovakvim projektima osiguravamo čišći okoliš, štedimo energiju te osiguravamo veću kvalitetu života našim građanima i budućnosti našoj djeci. Zahvaljujem ministru Zmajloviću i direktoru Mülleru na suradnji i osiguranim sredstvima za njihovu realizaciju“ – rekao je gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

električna vozila, poticaj, hibridna auta