Kultura

PRIZNANJE: Nagrada Mirko Kovač Otu Horvatu za roman 'Sabo je stao'

'Ovom nagradom uspjeli smo sjediniti prostore koji su razjedinjeni.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Oto Horvat, Vuk Ršumović, Svetlana Slapšak i Dragan Markovina dobitnici su novoutemeljene Nagrade Mirko Kovač koja će se svake godine dodjeljivati za područje Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije, izvijestio je u utorak na konferenciji za novinare u Zagrebu predsjednik prosudbenoga povjerenstva Vlaho Bogišić.

Oto Horvat nagradu je dobio u kategoriji romana za knjigu "Sabo je stao", Ršumović je nagrađen za scenarij za film "Ničije dijete", Svetlana Slapšak za knjigu "Leteći pilav. Antroploški ogledi o hrani" u kategoriji eseja, a najboljim djelom mladoga autora proglašena je "Knjiga između crvenog i crnog" Dragana Markovine.

Proglašavajući dobitnike, Bogišić je naglasio kako je nagrada rezultat javne suradnje i kulturnih politika hrvatskoga, bosanskohercegovačkog, crnogorskoga i srpskog ministarstva kulture te Istarske županije. Ustvrdio je kako je riječ o hrvatskoj, bosanskohecegovačkoj, crnogorskoj i srpskoj književnojezičnoj zajednici.

Kovačeva supruga Slobodana Matić Kovač istaknula je kako su ovom nagradom uspjeli "sjediniti prostore koji su razjedinjeni".

Programski direktor Dana Mirka Kovača, Seid Serdarović ocijenio je kako je Mirko Kovač bio jedan od "najboljih pisaca južnoslavesnkih prostora", što je, kako je rekao, potaknulo anonimnoga donatora da omogući utemeljenje Nagrade Mirko Kovač koja se dodjeljuje u četiri kategorije.

Nagrade Mirko Kovač ove se godine dodjeljuju prvi put, a pobjednicima će biti uručene na Danima Mirka Kovača 3. listopada u Rovinju. Nagrađenici će dobiti povelju i po pet tisuća eura.

Drugi Dani Mirka Kovača održavaju se u Rovinju od 1. do 4. listopada.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nagrada, mirko kovač, roman, oto horvat, knjige