Tvrtke

FORUM: HGK: 150 kosovskih tvrtki u potrazi za hrvatskim partnerima

Kosovsko-hrvatski gospodarski forum, održan u srijedu u Prištini, okupio je predstavnike dvjestotinjak tvrtki, od čega gotovo 150 kosovskih.

Piše: PolitikaPlus

Kosovsko-hrvatski gospodarski forum, održan u srijedu u Prištini, okupio je predstavnike dvjestotinjak tvrtki, od čega gotovo 150 kosovskih, izvijestili su iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo, na čelu s predsjednikom HGK Lukom Burilovićem, u utorak i srijedu boravilo je u posjetu Republici Kosovo, a vodstvo HGK i pedesetak hrvatskih gospodarstvenika susreli su se s političkim vrhom Kosova i tamošnjim gospodarstvenicima.

"Jačanje suradnje hrvatskih i kosovskih tvrtki, povećanje robne razmjene i pronalaženje mogućnosti ulaganja te izvođenja investicijskih radova za hrvatske tvrtke na Kosovu bili su ciljevi ovoga posjeta", navode iz HGK.

HGK i Privredna komora Kosova organizirale su Kosovsko-hrvatski gospodarski forum, a čelnici dviju komora Luka Burilović i Safet Gerxhaliu, kao i hrvatski veleposlanik u Prištini Zoran Vodopija te veleposlanica Kosova u Zagrebu Shkëndije Geci - Sherifi, pozvali su okupljene gospodarstvenike da više surađuju i naglasili kako će vladama uputiti apele za smanjenje prepreka u poslovanju.

U priopćenju se prenosi izjava predsjednika HGK kako je jedan od razloga za organizaciju foruma i činjenica da gospodarski rezultati ne prate tradicionalno dobre političke odnose dviju zemalja. Sadašnja je robna razmjena skromna, hrvatski izvoz u 2014. godini iznosio je 69,7 milijuna eura, a uvoz s Kosova 2,5 milijuna eura, naglasio je Burilović, koji smatra da ima daleko više prostora za suradnju.

Predsjednik Komore Kosova Gerxhaliu je istaknuo da bi dobru političku suradnju trebalo primijeniti na poboljšanje suradnje u segmentima obrazovanja, zdravstva, a prije svega gospodarstva. On je uvjeren da se može više međusobno poslovati, a nada se i da će suradnja s HGK ubrzati proces prilagodbe Kosova europskom sustavu poslovanja.

Na forumu su, kako navode iz HGK, predsjednici dviju komora potpisali Sporazum o suradnji HGK i Komore Kosova te "Kosovo-Croatian Arbitration Agreement", a nakon foruma održani su poslovni razgovori hrvatskih i kosovskih gospodarstvenika.

U priopćenju se prenose i najvažniji naglasci sastanaka predsjednika HGK s političkim vodstvom Republike Kosovo.

Tako se ističe da je kosovski premijer Isa Mustafa pozvao hrvatske gospodarstvenike na još snažniji i kvalitetniji nastup na kosovskom tržištu, a ministar infrastrukture Lutfi Zharku pozvao je hrvatske tvrtke da sudjeluju u infrastrukturnim projektima Kosova.

Kosovo ima nekoliko velikih infrastrukturnih projekata, prije svega izgradnju autocesta te rekonstrukciju i izgradnju željezničkih pruga, primjerice izgradnje autocesta Priština-Skopje i Priština-Mitrovica ili obnove željezničke pruge Lesac-Jedite Elezi, navodi se uz ostalo u priopćenju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

poduzetnici, kosovo, hgk