Ante Gugo

ISPOD POVRŠINE: Budimo humani prema izbjeglicama, omogućimo im da što prije odu u Sloveniju!

Sustav prihvata izbjeglica Europske unije potpuno je propao.

FOTO: Ante Gugo
Piše: Ante Gugo

Sustav prihvata izbjeglica Europske unije potpuno je propao. Hrvatska je još jedina država koja se pridržava pravila EU vezanih za izbjeglice. Hrvatska je i jedina država koja još poštuje Schengenski režim granica, pa zadržava izbjeglice da bi ih registrirala i brinula se o njima, umjesto da ih jednostavno usmjeri prema Sloveniji, što nevoljnici iz azijskih i afričkih zemalja i žele. Međutim, to neće dugo trajati jer se i hrvatski sustav sigurnosti i prihvata izbjeglica raspada. Prvi val je dočekan ljudstvom koje se našlo u službi i volonterima. Plan za daljnje postupanje ne postoji.

 

Sjećam se hladne noći 17. dana veljače 1993. godine. Temperatura je bila duboko ispod nule. U središte Otočca su pristigli kamioni UNPROFOR-a. Na nekim su bile poderane cerade. Kad su se zaustavili i kad je podignuta cerada na stražnjem dijelu, izgledalo je u prvi mah kao da nisu dovezli žive ljude. Nitko se nije pomaknuo niti progovarao. Tek kad su hrvatski policajci i časnici počeli ljudima govoriti da mogu izaći, počeli su bez riječi izlaziti. Nakon kratke okrjepe toplim čajem, rečeno je prognanim Hrvatima iz Knina da idu dalje. Nitko nije pitao kud će. Bez riječi su poslušali i krenuli. Bio sam tako jer sam dočekao roditelje, brata i njegovu obitelj koje sam vidio prvi put nakon dvadesetak mjeseci.

 

Prisjećajući se tog događaja kojeg sigurno nikad neću zaboraviti otišao sam pred zagrebački hotel Porin gdje stižu izbjeglice kojima je Hrvatska novo odredište nakon što je Mađarska zatvorila svoje granice. Zatekao sam na livadi ispred hotela nekoliko izbjeglica koji su sjedili ispred tri razapeta šatora. Oni su prema odluci hrvatskih vlasti trebali otići u drugo prihvatilište, ali odbili su. Njima se to ne sviđa. Oni bi ostali u Zagrebu. Neki su otišli. Ovi su ostali svađati se s hrvatskom policijom. Da, svađati se s onom istom policijom koja vas prijavi za napad na službenu osobu ako samo povisite ton na policajaca dok je na dužnosti i naravno, ako ste Hrvat.

 

Oni su dio druge kulture, drugog svjetonazora i mentaliteta i u Hrvatskoj njima ne bi bilo dobro s nama, a ni nama s njima. Ne budimo licemjeri i lažni humanisti. Napravimo što je najbolje za njih. Omogućimo im da što brže prođu kroz Hrvatsku. Neka nas zapamte kao ljubazne domaćine u njihovu prolasku. Ako ih budemo zadržavali, oni nas neće pamtiti po dobru, a Slovenci.... Zar su nam oni nekad bili zahvalni?

Preko noći hotel Porin je napunjen nekim drugim izbjeglicama koje u njega nisu željeli ni doći. Oni su samo htjeli proći kroz Hrvatsku na putu prema obećanoj zemlji – Njemačkoj. Kancelarka Merkel ih je pozivala. Mnogi od njih nisu čuli da je moćna kancelarka preko noći utihnula i zatvorila njemačke granice. Oni žele preko Slovenije u Njemačku. Hrvatske vlasti ih ne puštaju.

 

U napetoj situaciji koju ne razumije nitko, pa ni same izbjeglice, jer ipak oni nemaju iskustvo s ovom hrvatskom Vladom, kod hotela Porin se dogodio incident. Jedan izbjeglica je novinare i snimatelje gađao kamenjem. Snimatelj Mreže TV zaradio je solidan hematom. Na pozive novinara nitko od desetaka interventnih policajaca nije reagirao. Tek kad je kolega fotoreporter iz Novog lista uspio svladati pomahnitalog napadača, dogegali su se teško oklopljeni policajci. Videći da se stvarno dogodila frka odveli su napadača.

 

Kad sam malo zbrojio svoje dojmove viđenog i doživljenog, shvatio sam kako stvari stoje.

 

Hrvatska policija je potpuno nesposobna nositi se s ovom situacijom. Bolje rečeno, vrh hrvatske policije je nesposoban. Kriza je pala na leđa ljudi koji su se u tom trenutku zatekli na poslu. Smjene i pojačanja nisu im pravovremeno osigurani. Nema koordinacije među udrugama i volonterima koji djeluju u ovoj situaciji. Sustav Civilne zaštite još se nije pokrenuo. Ako vas sve ovo podsjeća na nešto, moram reći da ste dobro primjetili. Ponavljaju se iste one pogreške, isti oni propusti koji su se dogodili i prilikom poplava u Gunji.

 

Uz sve to, Hrvatska, zemlja koja je grubo kršila pravila Europske unije na dan svojeg službenog prijema u društvo europskih demokratskih država, danas se jedina slijepo drži pravila. Dok sve druge države ruše Schengenski granični režim i opet uvode kontrole na svoje granice, Hrvatska striktno poštuje pravila EZ i zadržava sve izbjeglice kako bi bili registrirani kod nas. Te izbjeglice su već bile u jednoj državi EU, u Grčkoj. Tamo ih unatoč pravila Unije nisu registrirali, pa Grčka zbog toga ne trpi posljedice. Zašto onda Hrvatska ne omogući izbjeglicama ono što žele? Zašto ih ne pusti na granicu sa Slovenijom?

 

Bio sam s petoricom Sirijaca koji su na graničnom prijelazu Bobovec pokraj Bregane ušli u Sloveniju. Policajci su bili prilično iznenađeni kad su ih ugledali, ali su ih prihvatili. Sirijci su ušli u Sloveniju.

 

Naš premijer je izjavio da Hrvatska mora najprije voditi računa o vlastitim  interesima. Meni nije jasno kako je naš interes zadržavati izbjeglice koji su ionako na putu u Njemačku čija kancelarka ih je tako glasno pozivala. Zar ne bi naš interes bio da te ljude što prije pustimo na granicu sa Slovenijom. Nas je EU ostavila izvan Schengenske zone i stvarno ne vidim razlog zbog kojeg bi mi trebali postupati kao da jesmo dio tog graničnog režima. Pustimo te ljude neka idu kud žele.

 

Oni su dio druge kulture, drugog svjetonazora i mentaliteta i u Hrvatskoj njima ne bi bilo dobro s nama, a ni nama s njima. Ne budimo licemjeri i lažni humanisti. Napravimo što je najbolje za njih. Omogućimo im da što brže prođu kroz Hrvatsku. Neka nas zapamte kao ljubazne domaćine u njihovu prolasku. Ako ih budemo zadržavali, oni nas neće pamtiti po dobru, a Slovenci.... Zar su nam oni nekad bili zahvalni?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

eu, hrvatska, ante gugo, izbjeglice, slovenija