Zagreb

OBAVIJEST: Za Europski dan bez automobila zatvorena središnja zona Zagreba

Na Europski dan bez automobila, 22. rujna, za promet se u 8 sati ujutro zatvara središnja zona Zagreba, gdje se motorna vozila neće moći voziti do 22 sata, najavljuje zagrebačka Gradska uprava.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Europski dan bez automobila, 22. rujna, za promet se u 8 sati ujutro zatvara središnja zona Zagreba, gdje se motorna vozila neće moći voziti do 22 sata, najavljuje zagrebačka Gradska uprava.

Grad Zagreb donio je odluku da za motorna vozila zatvara zonu omeđenu ulicama: Trg bana Josipa Jelačića - Jurišićeva - Palmotićeva - Boškovićeva - Andrije Hebranga - Gundulićeva - Ilica - Mesnička - Demetrova - Ilirski trg - Radićeva - Trg bana Josipa Jelačića. Tim područjem moći će voziti samo interventna vozila - Hitna pomoć, vatrogasci, policija, te komunalna vozila, vozila osoba sa invaliditetom koja u toj zoni imaju prebivalište, vozila javnoga gradskog prijevoza i taxi vozila.

Na Europski dan bez automobila održat će se i tradicionalna "Zagrebačka žbica" - vožnja biciklima kroz grad koja će u 18 sati krenuti sa Cvjetnog trga, a završit će na Trnjanskom nasipu uz druženje pored instalacije "Dynamo ja volim". Udruga za zaštitu okoliša Zelena akcija na Zrinjevcu će od 17 do 20 sati organizirati "biciklopopravljaonu" na otvorenom, gdje će svi Zagrepčani moći besplatno sami popraviti svoj bicikl.

Europskim danom bez automobila, kada se šira središta brojnih europskih i svjetskih gradova pretvaraju u pješačke zone, završava ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti, koji se svake godine obilježava od 16. do 22. rujna.

Europski tjedan mobilnosti pokrenula je Europska komisija, a u proteklom desetljeću brojni Europljani prepoznali su u toj inicijativi priliku za postizanje željenih promjena i preobrazbu Europe u moderno društvo koje ne opterećuje okoliš velikim emisijama onečišćujućih tvari i stakleničkih plinova.

Problemi zbog neodgovornog korištenja automobila, kao što su onečišćenje zraka, buka i prometna zagušenost, potaknuli su 2000. godine pokretanje "Dana bez automobila", koji je pak dvije godine kasnije izrastao u Europski tjedan mobilnosti, najmasovniju manifestaciju posvećenu održivom kretanju.

Ove godine ta se manifestacija obilježava pod sloganom "Izaberi. Promijeni. Kombiniraj.", sa ciljem usmjeravanja pozornosti na upotrebu različitih oblika prijevoza za različita putovanja, jer se njihovim kombiniranjem stvara učinkovit promet, nužan za izbjegavanje zagušenosti i ovisnosti o automobilima.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode ističe da se u obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti aktivno uključilo više od 2000 europskih gradova, a među njima 11 iz Hrvatske - Zagreb, Čakovec, Koprivnica, Kutina, Labin, Osijek, Pazin, Poreč, Pula, Rijeka i Zadar.

U povodu te manifestacije, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je kako upravo iz sektora prometa dolazi oko 25 posto onečišćenja emisijama stakleničkih plinova, od čega više od 70 posto generira cestovni promet.

"Mjerama energetske učinkovitosti u prometu smanjujemo štetne emisije i utječemo na poboljšanje kvalitete zraka. Sufinanciramo kupnju električnih i hibridnih vozila za građane i tvrtke, projekte u javnom transportu ili treninge eko vožnje. Do sada smo u dvije akcije sufinancirali kupnju 946 električnih i hibridnih vozila. Od 23. rujna ponovno kreće javni poziv za građane i tvrtke za kupnju električnih i hibridnih vozila, za što smo osigurali 7,5 milijuna kuna poticaja", kaže Zmajlović.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Europski dan bez automobila, zagreb