Hrvatska

REAKCIJA: Državno odvjetništvo tvrdi da izbori ne utječu na njihovo postupanje

Odgovor Tomislavu Karamarku.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Državno odvjetništvo u četvrtak je ustvrdilo da izbori ne utječu na njihovo postupanje, reagirajući tako na raniju izjavu predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka koji je kazao da je državni odvjetnik zahtjev za skidanje imuniteta HDZ-ovoj saborskoj zastupnici i direktorici stranačke kampanje Josipi Rimac trebao podnijeti nakon izbora.

"Povodom izjave predsjednika HDZ-a vezano za zahtjev Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) za skidanje imuniteta saborskoj zastupnici Josipi Rimac, podsjećamo da je započinjanje njenog saborskog mandata obvezalo DORH da zatraži skidanje imuniteta kako bi nadležno državno odvjetništvo moglo nastaviti s ranije započetom istragom.

Izbori ne utječu niti bi smjeli utjecati na postupanje pravosudnih tijela te će Državno odvjetništvo Republike Hrvatske nastaviti postupati u skladu s pozitivnim zakonskim propisima bez obzira na pokušaj politizacije DORH-ova postupanja", izvijestilo je Državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici.

Karamarko je u srijedu u Bruxellesu na upit je li iznenađen zahtjevom za skidanjem zastupničkog imuniteta Josipi Rimac, istaknuo je da je vrlo interesantno to što se to radi sada.

"To je redovita procedura, zahtjev za skidanje imuniteta zbog istražnih radnji koje bi trebalo provesti, ali je vrlo interesantno da se to upravo sada događa. Državni odvjetnik, da je mudar, to mogu javno reći, ostavio bi to za dan poslije izbora", rekao je Karamarko. Na upit zašto je Rimac ulazila u Sabor kad se znalo da se vodi istraga, dodao je da je to bilo "davno dogovoreno i planirano i kad se dogovorimo ne volimo odstupati od naših dogovora".

Skidanje imuniteta, odnosno odobrenje za vođenje kaznenog postupka radi nastavka istrage protiv Rimac Državno odvjetništvo, odnosno Uskok, zatražio je zbog sumnje da je zastupnica počinila kazneno djelo zlouporabe položaja, odnosno da je kao gradonačelnica Knina neosnovano stekla stambeni prostor.

Saborsko mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) u četvrtak je, bez rasprave i jednoglasno, predložilo Hrvatskom saboru da Josipi Rimac ukine zastupnički imunitet. Sabor će, očekuje se, MIP-ov prijedog potvrditi u petak, 25. rujna, posljednjeg dana rada aktualnog, sedmog saborskog saziva.

Rimac je zastupničku prisegu dala prošli petak, a u Sabor je ušla kao zamjena Anti Jerolimovu, koji je dao ostavku na svoju dužnost nakon što je mu je skinut imunitet kako bi ga se moglo kazneno goniti zbog sumnje da je krivotvorio diplomu Ekonomskog fakulteta.

Jerolimov je, pak, u Sabor ušao kao zamjena zadarskom gradonačelniku Božidaru Kalmeti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tomislav karamarko, dorh