Kultura

HRVATSKA KOSTAJNICA: Press film festival u Hrvatskoj Kostajnici o ratnom novinarstvu

Uz projekcije brojnih dokumentarnih domaćih i stranih filmova, popraćen je izložbama ratnih fotografija.

Piše: PolitikaPlus/hina

Ulozi medija u ratu, ratnim reporterima i ratnom novinarstvu posvećen je 1. Press Film Festival koji u petak počinje u Hrvatskoj Kostajnici, u organizaciji kostajničke udruge EKS – ekološko kulturne scene, uz sudjelovanje ratnih reportera i snimatelja iz Hrvatske i inozemstva.

 

Festival traje do nedjelje, 27. rujna, a uz projekcije brojnih dokumentarnih domaćih i stranih filmova, popraćen je izložbama ratnih fotografija, i tribinama s tematikom ratnog novinarstva, te dramskim i glazbenim nastupima.

 

Press film festival otvorit će večeras glavni ravnatelj HTV-a Goran Radman. Prije toga postavit će info-ploču uz novo spomen-obilježje na mjestu pogibije snimatelja HTV-a Gordana Lederera (1958. Zagreb-1991. Hrvatska Kostajnica), koji je 10. kolovoza 1991. smrtno ranjen snajperskim metkom srpskih paravojnih postrojba na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice. Nakon svečanog otvorenja u 20 sati u hotelu Central u Hrvatskoj Kostajnici bit će prikazan film posvećen Gordanu Ledereru, TV snimatelju, fotografu i snimatelju animacije na filmu 'Čudesna šuma', a koji je bio autor niza vrhunskih ratnih snimaka i reportaža s početka Domovinskog rata.

 

Među najpoznatijima su 'Banijska ratna praskozorja', naknadno, poslije njegove smrti, montirani snimateljski zapisi iz prvih dana Domovinskog rata, čija je zvučna kulisa pjesma 'Brothers in Arms' grupe Dire Straits. Uslijedit će projekcija filma Silvestra Kolbasa 'Ratni reporter'.

 

Press film festivala posvećen ratnim reporterima i snimateljima

 

Press film festivala je posvećen ratnim reporterima, fotografima i snimateljima, kojima je prva misao uhvatiti pravu snimku, prenijeti gledateljima istinitu i autentičnu atmosferu ratnih zbivanja, često ne vodeći računa o vlastitoj sigurnosti i životu, istaknuli su organizatori.

 

Toj su temi posvećeni i javna tribina 'Uloga medija u ratu', u subotu u 18 sati u hotelu Central, na kojoj će sudjelovati Edo Popović, Edin Ramulić, Saša Kralj, Dražen Šimić, Nikola Šolić i Hrvoje Polan te tribina 'Profesija ratni reporter'. koja će se održati u nedjelju u 16 sati. U hotelu Central je postavljena i izložba fotografija Miroslava Arbutine – Arbe i Željka Gašparovića – Gaše, koja je otvorena za vrijeme cijelog trajanja festivala.

 

Drugog dana Press film festivala bit će prikazani filmovi 'Sjeti me se' Azre Hodžić, 'U potrazi za porodicom' Oggija Tomića i 'Heroji bitke za ranjenike' Aleksandra Reljića te 'Vrijeme u srcu Bosne' Saše Kralja.

 

U Građanskoj učionici postavljena je izložba fotografija Hrvoja Polana 'Gaza-Irak-Palestina'.

 

Projekcija fotografija Nikole Šolića odvijat će se u hotelu Central u kojem se održava i koncert Damira Kukuruzovića i prijatelja.

 

Sve projekcije u nedjelju održavaju se u Hrvatskom domu, a počinju u 18 sati 'Neispričanom pričom' Brankice Drašković, nakon kojeg će biti prikazani 'Bilo jednom u Sarajevu' autorice Jacky Rowland, 'Hotel Europa' Ivane Dragičević i Dinka Cepaka te 'Vodice, Šibenik 91./92.' Šime Strikomana.

 

Press film festival završava u nedjelju još jednom projekcijom filma posvećenog Gordanu Ledereru.

 

No, početak Press film festivala ipak je obilježen mirom, i dječjom radošću te brigom za zdravi okoliš i planet, doznaje se od organizatora festivala, Danijel Pavlića, pa se danas u podne u Hrvatskom domu održava kazališna predstava za djecu 'Voda je život', u realizaciji sisačkog kazališta Daska i Hrvatskih voda.

 

Festival je pod pokroviteljstvom Društva hrvatskih filmskih redatelja, Ministarstva kulture RH, Sisačko-moslavačke županije, Grada Hrvatske Kostajnice i europarlamentarke Marijane Petir.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska kostajnica, reporteri, film festival