Mojbiz

OPTIMIZAM: Gordan Maras poručuje: Rast u trećem tromjesečju tri posto

'Na kraju smo razdoblja u kojem je rezultat više nego pozitivan.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar poduzetnišva i obrta Gordan Maras izjavio je u utorak kako će gospodarski rast u trećem tromjesečju biti oko tri posto te uz ostalo najavio da će SDP-ova koalicija, ako dobije još jedan mandat, pažnju posvetiti skraćenju rokova plaćanja te poduzetnicima omogućiti dobrovoljno članstvo u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

"Na kraju smo razdoblja u kojem je rezultat više nego pozitivan", rekao je Maras na forumu "Poslovnog dnevnik" namijenjenom malim i srednjim poduzetnicima, a pod nazivom "Mali divovi dolaze".

Maras je iznio i procjenu da će se ove godine stope gospodarskog rasta približiti dva posto, dok će stopa rasta u trećem kvartalu iznositi tri posto.

"Spora naplata potraživanja još uvijek je jedan od najvećih problema u Hrvatskoj. Najavljujem da ćemo u budućnosti posebnu pažnju posvetiti urednom plaćanju, oni najmanji poduzetnici imaju problem sa predugim rokovima plaćanja od sto dana i obećavam još veće kazne za one koji ne plaćaju na vrijeme", rekao je Maras.

U slučaju još jednog mandata najavljuje i da bi u potpunosti ukinuo robnu razmjenu, odnosno plaćanje roba i usluga robom, a što se, naveo je, ovdje potpuno udomaćilo.

Najavljuje i da bi poradili na snižavanju kamatnih stopa na kredite sa sadašnjih šest ili sedam posto na tri ili četiri posto, koliko su kamatne stope u u zemljama iz kojih su banke majke većine banaka u Hrvatskoj.

U slučaju da SDP-ova koalicija dobije izbore do kraja idućeg mandata, Maras obećava dobrovoljno plaćanje članarine HGK koju je nazvao "elitističkom prčijom jedne opozicijske stranke".

U budućnosti će se posebice raditi na poboljšavanju poslovnog okruženja, rekao je Maras, koji želi da Hrvatska na svjetskoj business ljestvici bude među top 50 zemalja.

Među hrvatskim poduzetnicima vlada optimizam, kazao je Maras potkrijepivši to podatkom da u najnovijoj anketi 60 posto obrtnika i poduzetnika očekuje gospodarski uspješne 2015. i 2016. godine.

Po podacima koje je iznio, u zadnje dvije godine u Hrvatskoj je otvoreno 35.000 tvrtki i 8000 obrta, a mjeru plaćanja PDV-a nakon naplate računa koristi koristi 65.000 obrtnika i poduzetnika, dok ih u u budućnosti vidi još više .

Na forumu je zanimljivo motivacijsko predavanje kroz povezivanje nogometa i poduzetništva održao jedan od najboljih svjetskih sudaca svih vremena Pierluigi Collina.

On je kroz komparaciju vrhunskog nogometa, odnosno nogometnog suđenja i modernog poduzetništva pokazao kako iza uspjeha stoje manje više isti postupci i motivi.

I suci i poduzetnici moraju bit hrabri, samopouzdani, dobro pripremljeni, moraju donositi brze i točne odluke i jako su ovisni o dobrim timovima. Ako međutim pogriješe, važno je da to brzo zaborave i krenu naprijed, poručio je Collina.

"Sudac mora unaprijed znati ili barem pretpostavljati što će se događati na terenu. Inzistiranje na poznavanju detalja donosi razliku između pobjednika i gubitnika. Rezultati dolaze uz dobru pripremu, timski rad, znanje, i motivaciju. Važno je isto tako pripremiti sebe samog za uspjeh, važno je poznavati sebe, svoje kvalitete, ali još više svoje slabosti. Budite otvoreni za promjene, promjene se moraju shvatiti kao prilike, a pobjeđuju oni koji su spremni najbrže se prilagoditi novim okolnostima. Isto tako, iznimno je bitno poštovati pravila, to je jednako važno i u svijetu sportskih natjecanja, ali i u poslovnom svijetu" kazao je uz ostalo Collina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kriza, bdp, gordan maras, rast