Kultura

PREDSTAVE: Proglašeni pobjednici 30. Gavellinih večeri

U službenoj selekciji programa jubilarnih 30. Gavellinih večeri prikazano je od 3. listopada osam predstava.

Piše: Elizabeta Hrstić

U službenoj selekciji programa jubilarnih 30. Gavellinih večeri prikazano je od 3. listopada osam predstava iz Splita, Rijeke, Sarajeva, Beograda, Maribora i Zagreba u odabiru Borisa Svrtana, Sonje Kovačić i Dubravka Mihanovića.

 

>> PREMIJERA Kolovoz u okrugu Osage: Samo nebo je granica za Anju Šovagović


O nagradama za najbolju predstavu festivala, najbolju režiju, te mušku i žensku ulogu odlučivalo je tročlano prosudbeno povjerenstvo koje su ove godine činili dramaturginja Dora Delbianco, glumac Siniša Popović, te redatelj Igor Vuk Torbica. Nagrade su dodijeljene sinoć, 13.10.2015.

 Nagrada "Dr. Branko Gavella" za najbolju predstavu 30. Gavellinih večeri pripala je predstavi "Hedda Gabler" po romanu norveškoga dramatičara Henrika Ibsena, "originalnoj, britkoj i snažnoj inscenaciji jedne od najpoznatijih drama 20. stoljeća koja u stilski iznimno pročišćenoj vizuri prenosi emociju i tvori dramatičnu atmosferu gotovo hitchcockovskog prosedea".

 "U tom sretnom čitanju klasika, redateljska motivacija, dramaturške intervencije i simboličan scenski prostor stvorili su preduvjete za oblikovanje karakternih uloga, pri čemu je ansambl u potpunosti iskoristio baš sve ponuđene prilike, ne zanemarivši ni najmanju nijansu toga bogatog psihološkog realiteta", stoji u obrazloženju prosudbenog povjerenstva pročitanog na dodjeli.

Nagrada za najbolju žensku ulogu Gavellinih večeri 2015. dodjeljuje se Anji Šovagović Despot za ulogu Violet Weston u predstavi ˝Kolovoz u okrugu Osage˝ Tracyja Lettsa, u režiji Slađane Kilibarde i produkciji Kazalište Gavella iz Zagreba.

Nagrada za najbolju mušku ulogu Gavellinih večeri 2015. dodjeljuje se Erminu Sijamiji za ulogu Simona u ˝Divljem mesu˝ Gorana Stefanovskog, u režiji Dina Mustafića i produkciji Narodno pozorište Sarajevo.

Nagrada za najbolju režiju Gavellinih večeri 2015. dodjeljuje se ravnopravno Mateji Koležnik za režiju predstave ˝Hedda Gabler˝ u produkciji SNG Maribor i Renati Caroli Gatici za režiju predstava ˝‪#‎radninaslovantigona‬˝ u produkciji Zagrebačko kazalište mladih (ZKM ).

 

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gavelline večeri, predstava, kazalište