Zagreb

ZAGREB: MZOS, SDP Zagreb i Forum mladih SDP-a osudili napad na Gambijca

'Boja kože, vjera, političko opredijeljenje, spol i svaka druga različitost ne smije biti izložena bilo kojem obliku nasilja.'

Piše: PolitikaPlus

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te zagrebački SDP i Forum mladih SDP-a osudili su u petak napad na studenta iz Gambije, stipendista ministarstva i njegova prijatelja iz Hrvatske, 12. listopada ispred kazališta Vidra u Zagrebu izazvan rasnom nesnošljivošću.   

"Student iz Gambije, jedan je od stipendista Ministarstva u sklopu Programa razvojne i humanitarne pomoći inozemstvu koji su se sjajno uklopili i integrirali u naše društvo, poštujući naše društvene i kulturne vrijednosti. Nažalost ovo je već četvrti napad na stipendiste Ministarstva iz stranih zemalja", ističe u priopćenju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.
 
Ministarstvo naglašava da im je želja da se ovakvi incidenti više ne ponove i da strani studenti u svoje matične zemlje, osim uspješnih iskustava stečenih kroz obrazovanje, ponesu pozitivna iskustva i sliku o Hrvatskoj kao pristupačnoj i otvorenoj zemlji prema studentima različitog religijskog, kulturnog, nacionalnog i jezičnog nasljeđa te da se u Hrvatskoj osjećaju dobrodošlo i sigurno.
 
Forum mladih SDP-a Grada Zagreba i zagrebački SDP istaknuli su da oni kao organizacije koje podržavaju i aktivno promoviraju toleranciju i poštivanje ljudskih prava i dostojanstva svih ljudi, bez obzira na njihov spol, rasnu, etničku, spolnu i bilo koju drugu pripadnost oštro osuđuju ovaj čin nasilja koji je pogodio Zagreb te zahtijevaju da institucije savjesno obave svoj posao u skladu sa zakonom.
 
Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić pozvao je sve sugrađane na toleranciju, poštivanje različitosti i mirno rješavanje problema.
 
"Boja kože, vjera, političko opredijeljenje, spol i svaka druga različitost ne smije biti izložena bilo kojem obliku nasilja. Zagreb je slobodarski grad u kojem žive tolerantni i otvoreni ljudi i zato je sramota da neodgovorni pojedinici ovakvim djelima ugrožavaju druge ljude. Nasilje je neprihvatljivo i uvreda ljudskosti!  Pozivam sve sugrađane na zajednički život u miru i toleranciji, a nadam se da će policija efikasno i brzo, kao i do sada, nasilnike privesti pravdi", istaknuo je Bernardić.
 
Zagrebački SDP i Forum mladih SDP-a Grada Zagreba u priopćenju navode da su dvojica mladića koji pripadaju supkulturi "skinheada" 12. listopada kod kazališta Vidra napala dvojicu posjetitelja 9. Međunarodnog festivala slijepih. Dodaju kako žrtve ničime nisu izazivali napadače, no jedan od napadnutih posjetitelja Festivala crne je boje kože, što jasno ukazuje na jedini uzrok ovog čina vandalizma – rasna pripadnost i boja kože. "Uz vrijeđanje i prijetnje smrću, bilo je i prijetnji hladnim oružjem te fizičkog nasilja u kojem je jedna od žrtava ovog stravičnog čina hospitalizirana zbog zadobivanja, na sreću, lakših ozljeda", navodi zagrebački SDP i Forum mladih SDP-a Grada Zagreba.
 
Poručuju kako je Zagreb antifašistički, moderan, europski i siguran grad te da u Zagrebu kao takvom, nema mjesta diskriminaciji i nasilju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

napad, rasizam, zagreb, policija