Hrvatska

KOMENTAR: Tihomir Cipek: Ovo što je predsjednica napisala na Facebooku ne znači apsolutno ništa

'Nije primjereno da se u vrijeme izborne kampanje predsjednica svrstava jasno na jednu stranu.'

Piše: PolitikaPlus

Politički analitičar Tihomir Cipek rekao je kako Kolinda Grabar Kitarović, iako je na Facebooku napisala kako planira preuzeti izvršne ovlasti, prema Ustavu to ne može učiniti. Dodao je i kako je njena izjava jasno svrstavanje na jednu stranu ususret parlamentarnim izborima ove godine, piše dnevnik.hr.

"Ovo što je predsjednica napisala na Facebooku ne znači apsolutno ništa. U pravnom smislu Predsjednica Republike nema nikakve izvršne ovlasti. Izgleda kao da se ovdje namjerno ili nenamjerno hrvatski politički sustav tumači kao predsjednički. Mi svi znamo da to nije točno", rekao je Cipek.

"Nije primjereno da se u vrijeme izborne kampanje predsjednica svrstava jasno na jednu stranu, a to da se ovakvim izjavama svrstava nema nikakve dvojbe. Dok se izbori ne završe ovakva izjava nema nikakve posljedice. Ako pobjedi HDZ-ova koalicija, to će biti protumačeno kao jedna dobrodošla izjava koja upozorava na političku realnost. Ako pobjedi SDP-ova koalicija, to će dodatno zaoštriti odnose između predsjednice i Vlade. Jasno je da je posao predsjednice da pomaže Vladi. Ponavljam prema Ustavu predsjednica nema apsolutno nikakve izvršne ovlasti", zaključuje Cipek.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ranko ostojić, kolinda grabar kitarović, tihomir cipek