Hrvatska

"OMAŠKA": HDZ-ova koalicija na listi navela krivi HRAST, ali ostaje u igri

Kandidacijske liste, kaže zakon, između ostaloga moraju sadržavati naziv stranaka koje ih predlažu, a listu mora potpisati ovlaštena osoba koja bi za Hrvatski rast - HRAST bila Željka Markić.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Državno izborno povjerenstvo (DIP) prihvatit će kandidaturu HDZ-ove Domoljubne koalicije za III. izbornu jednicu iako je u naslovu liste navela pogrešan naziv jednog od koalicijskih partnera, umjesto Hrast – Pokret za uspješnu Hrvatsku Ladislava Ilčića, u naslovu je stajalo Hrvatski rast – HRAST, što je ime stranke koju po Registru političkih stranaka vodi Željka Markić.

"Došlo je do očite omaške, budući da je u koalicijskom sporazumu, potpisu i pečatu uz kandidaturu, navedna stranka Hrast – Pokret za uspješnu Hrvatsku i priložen izvod iz Registra političkih stranaka. Već smo pozvali predlagatelja liste i upozorili ga na pogrešku, ona je ispravljena i lista će biti objavljena zajedno s drugima do isteka roka za objavu zbirnih lista izbornih jedinica", izjavila je u utorak potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić Križanić.

Kandidacijske liste, kaže zakon, između ostaloga moraju sadržavati naziv stranaka koje ih predlažu, a listu mora potpisati ovlaštena osoba koja bi za Hrvatski rast - HRAST bila Željka Markić. Iako zakon ne spominje mogućnost naknadnog popravka liste nakon isteka roka za kandidiranje (u ovom slučaju ponoć, 19. listopada), DIP činjenicu da to dopušta Domoljubnoj koaliciji tumači kroz drugi rok – 48 satni rok za utvrđivanje pravovljanosti lista, koji je ujedno i rok za žalbe.

U DIP-u smatraju kako se u tom roku mogu ispravljati očite omaške, poput izmjenjenog naziva ulice kandidata, pogreške u OIB-u i sl., a takvu vrstu omaške vide i u onoj koju je napravila Domoljubna koalicija.

Neslužbeno se tumači kako je do pogreške vjerojatno došlo pri korištenju Apisove aplikacije s padajućim izbornikom, u kojoj je netko 'kliknuo' prvi 'hrast' koji se pojavio na ekranu. To što su objavili da su zaprimili kandidaturu u kojoj je ime stranke pogrešno navedeno u DIP-u ne smatraju vlastitim propustom.

Da je riječ o lokalnim izborima, takva bi omaška išla i na teret nadležnog izbornog povjerenstva jer je u zakonu koji regulira te izbore, za razliku od onog za parlamentarne, izrijekom navedeno kako će povjerenstvo, ako ocijeni da kandidacijska lista nije podnesena u skladu sa zakonom, pozvati podnositelja da uočene nedostatke ukloni najkasnije do isteka roka za kandidiranje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izbori, hrast, hdz