Zagreb

ZAGREB: Projekt obnove: Zoološki vrt u Zagrebu otvorio Istočni ulaz

Zoološki vrt u Zagrebu otvorio je u četvrtak novi Istočni ulaz što je dio projekta vrijednog gotovo 40 milijuna kuna.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zoološki vrt u Zagrebu otvorio je u četvrtak novi Istočni ulaz što je dio projekta vrijednog gotovo 40 milijuna kuna, kojim će se ojačati turistička infrastruktura, izgraditi restoran s odmorištem i vidikovcem, infocentar, suvenirnica, mostovi i time preobraziti lice ZOO-a.

Direktorica Zoološkog vrta Davorka Maljković kazala je da 90 godina stari ulaz mijenjaju novim Istočnim ulazom kako bi se omogućio pristupačniji ulazak s tramvajske stanice i pristupačniji ulazak posjetiteljima koji su teže pokretljivi.

Ulaz je smješten na križanju Maksimirske i ulice Fakultetsko dobro, a zatvaranjem starog ulaza počet će veliki radovi na zapadnom dijelu ZOO-a kada će dio životinja biti izmješten u druge zoološke vrtove, zbog čega će cijena ulaznica biti za trećinu niža.

"Nakon 33 godine ponovo će biti u opticaju ulaznice s omiljenim likovima životinja, korištene od 1972. do 1982. godine, a za tri tjedna posjetitelji će ih moći kupiti na blagajni i na samouslužnom aparatu", rekla je Maljković dodavši kako je zadovoljna brojem domaćih i stranih posjetitelja te da ih u budućnosti očekuju i više.

Gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću uručene su ulaznice koje je podijelio učenicima iz OŠ Dobriša Cesarić.

"Ovaj projekt je među prvim projektima Zagreba 95 posto sufinanciran iz strukturnih fondova EU, te je vrijedan primjer koji treba slijediti prilikom razvoja usluga namijenjenih građanima i razvoja ustanova u vlasništvu Zagreba. Projektom će se ojačati turistička infrastruktura, izgraditi restoran s odmorištem i vidikovcem, izgraditi infocentar i suvenirnica, mostovi, te obnoviti staze i šetnice, a izgradnja ulaza u blizini tramvajske stanice tek je početak", kazao je Bandić.

ZOO je osnovan 1925. godine, a danas sa svojim jezerima zauzima sedam hektara površine.

Bandić je dodao da ako ZOO bude imao više prostora, možda u njega smjeste slonove i žirafe, za što treba strpljenja i vremena.

Projektom je planirano od listopada 2014. do rujna 2016. godine zaključiti prvu fazu Modernizacije Zoološkog vrta i započeti drugu.

Projektni tim Zagreba i Ustanova Zoološki vrt stvaraju preduvjete podizanja kvalitete usluga za posjetitelje, kvalitete smještaja životinja te uvjete za daljnji razvoj programa koji su usmjereni na edukaciju o zaštiti prirode i održivom razvoju, uz stalno unaprjeđivanje dobrobiti životinja te rad na očuvanju ugroženih životinjskih vrsta putem europskih programa zaštite.

U tijeku su radovi na edukacijskom centru vrijedni 3,2 milijuna kuna, te jedinstveni centar koji objedinjuje restoran, odmorište i vidikovac, vrijedan 6,88 milijuna kuna. Planirano je uređenje nove moderne nastambe za pelikane koji bi trebali biti smješteni na prvom otoku. Završeno je postavljanje novih ograda, radovi na Istočnom ulazu, te je sanirana centralna kotlovnica.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskoga fonda za regionalni razvoj (EFRD).

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoo zagreb, zoološki vrt, zagreb