Hrvatska

REAKCIJA: Skinite maske do kraja - ORaH-ova reakcija na javno pismo nekoliko bivših članova i dužnosnika

Radi se o ljudima koji zbog nerada i spletkarenja u ORaH-u nisu uspjeli realizirati osobne ambicije i osigurati si prva mjesta na listama.

Piše: PolitikaPlus/Hina

ORaH je u petak pozvao autore javnog pisma kojim se nagovaraju simpatizeri te stranke da ne glasaju za ORaH, da skinu maske do kraja te da jasno poruče toj istoj javnosti koga oni podržavaju i za koju političku opciju, u stvari, djeluju.

 "Iz njihovog je pisma, naime, potpuno jasno da usprkos deklarativnoj kritici bipolarizacije političke scene u Hrvatskoj vrlo strastveno zagovaraju upravo to - snažnu bipolarizaciju političke scene", priopćeno je iz ORaH-a u reakciji na javno pismo koje je u petak ranije simpatizerima te stranke uputilo nekoliko bivših članova i dužnosnika ORaH-a, a u kojem tumače kako bi izborna potpora ORaH-u bila rasipanje glasova.
 
"Radi se o ljudima koji zbog nerada i spletkarenja u ORaH-u nisu uspjeli realizirati osobne ambicije i osigurati si prva mjesta na listama. Njihove kolege i kolegice iz ORaH nisu pozitivno ocijenili njihov (ne)rad. Stoga autori pisma, povrijeđeni i uvrijeđeni, zbog osobnih interesa nastoje nanijeti što je moguće veću štetu stranci. Time su dokazali da im nije stalo ni do održivog razvoja, ni do javnog interesa", ističe glasnogovornik ORaH-a Dean Šarčević.
 
Javno pismo simpatizerima ORaH-a uputili su u petak prvi predsjednik osječkog ORaH-a Darko Balaš, bivši predsjednik stranačkog programskog foruma u Rijeci Igor Kegalj, predsjednica GO Križevci u ostavci Lidija Kerin, bivši predsjednik Središnjeg programskog foruma Vladimir Lay, bivši potpredsjednik Istočne regije ORaH-a Jadranko Lovaković, autor stranačke politike nacionalne sigurnosti Zvonimir Mahečić i bivši član predsjedništva stranke Milan Rodić.  
 
"Hrvatska se nalazi pred parlamentarnim izborima. Mi kao članovi i bivši članovi ORaH-a, pobornici ideje održivog razvoja, smatramo nužnim pozvati članove ORaH-a kao i sve građane da razmisle savjesno i odgovorno kome će dati svoj glas na predstojećim parlamentarnim izborima. Osvajanje par postotaka glasova od strane ORaH-a rezultirat će propadanjem tih glasova, te bi moglo imati značajan utjecaj na formiranje buduće Vlade. Ovi bi glasovi mogli odrediti hoćemo li nakon izbora živjeti u autoritarnom društvu", stoji, uz ostalo, u pismu. Tvrde kako je društvena klima takva da se svi koji drugačije misle trebaju bojati sutrašnjice.
 
"Predsjednik HDZ-a i njegova uzdanica na dužnosti Predsjednice RH zasipaju nas prijetnjama. Na tapeti su autonomija kulturnih institucija, malo preostalih medija s donekle nezavisnom uređivačkom politikom, udruge civilnog društva i promjene Ustava koje bi okamenile status pojedinih povlaštenih društvenih skupina i onemogućile bi kakvu raspravu o pojedinim temama. Uz sve to slušamo prijetnje o 'satiranju' protivnika koje na vrlo opak način korespondiraju sa paradiranjem crnokošuljaša po ulicama", kažu potpisnici otvorenog pisma.

Čelnicu ORaH-a Mirelu Holy prozivaju da je nizom pogrešnih poteza, od podrške predsjedničkoj kandidaturi Ive Josipovića do angažiranja saborskih zastupnika koji su ostali bez stranke te "estradizacijom stranke i elitizmom", istopila početnu podršku 17 posto građana, koji su ORaH doživljavali kao "alternativu promašenoj i štetnoj bipolarnosti našeg političkog sustava". 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izbori, orah