Regija

MINISTAR: 'Prosvjedima se želi spriječiti uključenje Crne Gore u NATO'

'Ako je nekome cilj organizirati fer i slobodne izbore zašto ta tema nije pokrenuta za koji mjesec kada bi svakako ušli u izborni ciklus?'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Crnogorski ministar vanjskih poslova Igor Lukšić ocijenio je u nedjelju kako nasilni prosvjedi organizirani u Podgorici imaju za cilj isključivo zaustaviti Crnu Goru na putu u NATO te da su zahtjevi prosrpskih stranaka za izvanrednim izborima tek izlika iza koje skrivaju prave nakane.

"Ako je nekome cilj organizirati fer i slobodne izbore zašto ta tema nije pokrenuta za koji mjesec kada bi svakako ušli u izborni ciklus?", kazao je Lukšić novinarima u Banjoj Luci gdje je boravio kao sudionik ranije najavljene neformalne rasprave. Šef crnogorske diplomacije ustvrdio je kako policija u Podgorici tijekom subotnjih prosvjeda nije prekoračila ovlasti nego je samo odgovorila na napad kojemu je bila izložena.

"Očevidno je da su (organizatori) pod firmom navodnih mirnih prosvjeda željeli prouzročiti izgrede", kazao je Lukšić. Kazao je kako je policija djelovala da bi zaštitila ustavni poredak i osigurala poštivanje zakona.

Policija je u subotu navečer u Podgorici suzavcem ugušila nasilni prosvjed oporbene Demokratske fronte koja okuplja uglavnom prosrpske stranke na kojemu je sudjelovalo nekoliko tisuća građana.

Crnogorska policija je privela zastupnik DF-a Andriju Mandića, jednog od glavnih organizatora prosvjeda, optužujući ga da je pozivao na nasilnu promjenu ustavnog uređenja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crna gora, nato