Energetika

MINISTAR: Vrdoljak najavio pojeftinjenje plina i spas sisačke rafinerije

Dođe li do promjene vlasti, sisačka rafinerija neće raditi.

Piše: PolitikaPlus/hina

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak najavio je u ponedjeljak smanjenje cijene plina za kućanstva za 10 posto.

 

"Cijene plina za kućanstva smanjili smo već za 5 do 7 posto, a od početka travnja iduće godine smanjit ćemo ih za dodatnih 10 posto", najavio je Vrdoljak u izjavi nakon sastanka s članovima Uprave i Nadzornog odbora Petrokemije, s kojima je analizirao poslovanje te kompanije u protekle tri godine.

 

Dodao je da je Vlada u zadnje tri godine smanjila i cijene plina industriji za 17 posto. 

 

Unatoč svim poteškoćama, preuzetim dugovima, visokim cijenama plina i skupom kapitalu, Petrokemija je spašena i dalje radi, kaže Vrdoljak.

 

Na upit novinara o situaciji u Rafineriji nafte u Sisak najavio je i njezino "spašavanje", ali i ustvrdio da, dođe li do promjene vlasti, sisačka rafinerija neće raditi. "Postoje dogovori današnje oporbe da ugase tu rafineriju u idućih nekoliko mjeseci", kazao je.

 

Ministar financija Boris Lalovac izvijestio je da je s članovima Uprave Petrokemije razgovarao o financiranju putem Hrvatske banke za obnovu i razvoj s obzirom na vrlo skupe kredite koje je Petrokemija plaćala tijekom restrukturiranja. "Otvorit ćemo pitanje financiranja putem HBOR-a, slično kao i u turizmu, dugoročnim kreditima s dvije do tri godine počeka i niskim kamatnim stopama, kazao je Lalovac.

Dodao je da je bilo riječi i o uvođenju međustope PDV-a od 13 posto za mineralna gnojiva.

Na upit novinara o konverziji kredita u švicarskim francima, ponovio je da je rok 15. studenoga.  "Rok je 15. (studenoga), kazne su velike i ne vjerujem da će se bankari igrati. Moraju stići poslati preko 50.000 pošiljki, a ukoliko to ne bude do 15. (studenoga) ministar financija će napuniti blagajnu", kazao je, izrazivši nadu da do toga neće doći i da će građani dobiti niže rate. 

Nije odbacio mogućnost da banke kalkuliraju zbog izbora, ali i upozorio da će se onda suočiti s vrlo kratkim rokovima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

plin, rafinerija, vrdoljak