Hrvatska

GRABEŽ ODABRANIH: HSS i ORaH o 'najvećoj pljački' EU fondova: Prijavljujemo USKOK-u Jakovinu i Antu Pezu

Najradikalniji je primjer osnivač četiriju tvrtki, kojima su odobrena sredstva od 110,3 milijuna kn.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska seljačka stranka (HSS) i ORaH optužili su u srijedu Ministarstvo poljoprivrede da će omogućiti "najveću pljačku EU fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj", ako odobri dodjelu sredstava za poljoprivredu prema "skandaloznom i nepoštenom pravilniku" malom broju odabranih.

 

Od prijavljenih više od 1100 projekata, za devet financijski najtežih bila bi odobrena potpora veća od 29 milijuna kuna po projektu, tj. 315,8 milijuna kuna ili 37 posto od ukupnih 861,4 milijuna, stoji u priopćenju HSS-a koji upozorava da među njima nije niti jedan OPG.


Upozoravaju da je za 30 projekata odobrena potpora veća od 10 milijuna kuna po projektu što iznosi 647 milijuna kuna, a to je 75 posto ukupnih sredstava za projekte, među kojima su samo dva OPG-a. 


"Najradikalniji je primjer da je jedna osoba osnivač četiriju tvrtki, kojima su odobrena sredstva u iznosu od 110,3 milijuna kuna", ističe HSS koji ocjenjuje da se mjera, od koje su očekivali snažan zamah oporavku domaćeg agrara, pretvorila u grabež u kojem plijen dijeli nekoliko pojedinaca "odabranih po kriterijima poznatim samo Milanoviću i Jakovini".


ORaH se založio za hitno poništenje natječaja i redefiniranje uvjeta kako bi veći broj malih i srednjih OPG-a, obrta i tvrtki dobio barem 50 posto sredstava, uz ograničenje maksimalnog iznosa potpore na dva milijuna eura.


Poljoprivrednici sumnjaju u spregu visoke politike i krupnog kapitala, te najavljuju prijave USKOK-u protiv ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i ravnatelja Agencije za plaćanje u poljoprivredi Ante Peze, stoji u priopćenju ORaH-a.


"U emisiji 'Plodovi zemlje' Pezo nije odgovorio na ključno pitanje - koje će velike tvrtke i njihove tvrtke-kćeri dobiti većinu novaca namijenjenog ruralnom razvoju Hrvatske i koje iznose potpore iz EU fondova će navedene tvrtke povući na svoje žiro-račune", navodi ORaH.


Gotovo 50 posto ukupne alokacije sredstava koje Hrvatska ima za temeljnu podmjeru 4.1.1. - izgradnja i opremanje objekata za poljoprivrednu proizvodnju, te nabavka poljoprivredne mehanizacije, a to je 861 milijuna kuna ili oko 115 milijuna eura – bit će nepovratno podijeljeno malom broju odabranih, tvrdi ORaH.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZEMLJA, ORAH, STRANKE, POLJOPRIVREDA