Hrvatska

ORAH: Holy: Lokalne samouprave s manje od 10.000 stanovnika ne zaslužuju status grada

Nužno je promijeniti smjer upravljanja Hrvatskom Jedinice lokalne samouprave s manje od 10.000 stanovnika ne zaslužuju status grada. I broj općina trebao bi se smanjiti s više od 400 na 100 do 150.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy poručila je u srijedu kako u ORaH-u smatraju nužnim promijeniti smjer zato što je dosadašnje upravljanje Hrvatskom pokazalo da je postojeći sustav potpuno neodrživ.   

 

"Neodrživ je i u smislu zaštite okoliša i u smislu socijalne pravde, ali i gospodarskog razvoja. Zbog toga smo vrlo vrijedno radili na politikama i jedina smo, u stvari, programska stranka u Hrvatskoj. Ponudili smo cijeli set mjera i različitih rješenja kojima se Hrvatska može promijeniti", istaknula je Holy na konferenciji za novinare na kojoj je završno predstavila najvažnije odrednice ORaH-ova izbornog programa.


ORaH podržava Europska stranka zelenih i Zora, sestrinska stranka iz BiH


Holy je predstavila i ORaH-ove kandidatkinje i kandidate u XI. i XII. izbornoj jedinici, a na konferenciji za novinare pročitana su i pisma podrške za parlamentarne izbore ORaH-u od Europske stranke zelenih i od setrinske stranke iz BiH, stranke Zora - zeleni održivi razvoj.

 

 U ORaH-u smatraju da postoji nekoliko ključnih reformi bez kojih Hrvatska ne može ići naprijed, a prva je reforma javne uprave. "Javna uprava mora biti efikasan servis svih građana koji mora funkcionirati prema jednakim pravilima igre za sve", rekla je Holy te naglasila da je to moguće postići i uvođenjem tzv. valorizacije rada činovnika, softwerskom nadogradnjom centralnih upisnika predmeta sa softwerima upravljanja projektima te uvođenjem tzv. sustava 'check-listi' kako bi se predmeti rješavali u kratkim rokovima. 

 

 S reformom javne uprave povezana je i reforma teritorijalnog ustroja Hrvatske. "ORaH je vrlo radikalan u tom smislu i predlaže da se ukinu županije i da se formira pet regija i to četiri regije, plus Grad Zagreb koji bi imao status regije", rekla je te pojasnila kako bi svaka regija imala između 800.000 i 850.000 stanovnika, a bile bi krojene kao europske 'nuts-regije' pa bi se tako olakšao način privlačenja sredstava iz EU fondova. 

 

 Uz to, u ORaH-u smatraju da bi u Hrvatskoj, umjesto 126 gradova, bilo dovoljno 50 gradova odnosno da jedinice lokalne samouprave s manje od 10.000 stanovnika ne zaslužuju status grada. I broj općina trebao bi se smanjiti s više od 400 na 100 do 150.


ORaH za sustav bioregionalne ekonomije


 Kad je riječ o gospodarskoj reformi, Holy ističe da se ORaH zalaže za tzv. sustav bioregionalne ekonomije, koji podrazumijeva samoodrživost u tri ključna sektora - u opskrbi stanovništva hranom, vodom i energijom. "Ta tri sektora su međusobno blisko isprepletena jer nema održivog vodnog sektora, ukoliko nije riješeno energetsko pitanje, a ukoliko nije riješen vodni sektor, ne može biti ni održive poljoprivrede", rekla je Holy.

 

 "Hrvatska, na žalost, bez obzira na sve potencijale, uvozi 50 posto hrane i 50 posto energije. Ukoliko bismo povećavali količinu hrane koju proizvodimo u Hrvatskoj i ukoliko bismo energiju proizvodili u Hrvatskoj to bi dovodilo do porasta BDP-a i, naravno, do porasta broja zaposlenih", ustvrdila je te poručila da Hrvatska treba biti slobodna, progresivna, vrlo liberalna država koja će razvijati ekonomiju po principu ekološko-socijalno-društvenog tržišta. 

 

U dvije godine postojanja, ORaH predstavio 40 političko-programskih dokumenata


 Holy je podsjetila da je ORaH ima tek dvije godine, ali su za to vrijeme izradili i predstavili 40 političko-programskih dokumenata. "To je jedinstveni slučaj jer to nije napravila ni jedna druga stranka u Hrvatskoj. Zadovoljni smo što smo na taj način jako utjecali na društvo. To se vidi i u ovoj izbornoj kampanji zato što jako veliki broj drugih političkih opcija, kopira, uzima, neki, ja bih rekla, i bezočno kradu od ORaH-a i prezentiraju naše ideje kao svoje ideje", istaknula je Holy te dodala kako se samo nada da će ih i provoditi. 

 

  U ORaH-u su jako zadovoljni s terenskom kampanjom jer "ljudi jako dobro reagiraju" i sami traže promidžbene materijale, njihove "Kuharice održivog razvoja". Holy kaže da će ta kuharica biti jedini promidžbeni materijal neke političke stranke koji će preživjeti ove izbore jer će se ljudi, kako je rekla, "po principu održivosti i nakon ovih izbora koristiti njime i kuhati po receptima za koje se nadam da su ih naveli da se zaljube u ORaH". 

 

 Holy dodaje da su tijekom kampanje posadili jako veliki broj oraha u nizu gradova i općina. "Glavni slogan naše kampanje je 'Promijeni smjer', a podslogan je 'Posadi ORaH!ZaZeleni Hrvatsku!' pa smo posadili orah i u Hrvatskom saboru, nadam se da će se dobro primiti", poručila je Holy.    


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mirela holy, orah