Svijet

OSVRT: Načelnica američkih zračnih snaga: Zračni udari su nedovoljni

Zračne snage su iznimno važne. Mogu učiniti puno ali ne sve. U konačnici ne mogu okupirati teritorij a još manje upravljati njime.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zračna kampanja u Iraku i Siriji protiv IS-a slabi ekstremističku organizaciju ali je nedostatna, ocijenila je u utorak načelnica američkih zračnih snaga.

 

"Napredujemo u svojoj strategiji smanjivanja kapaciteta IS-a koja bi trebala dovesti do njezina uništenja", izjavila je novinarima Deborah Lee James trećeg dana aeronautičkog salona u Dubaiju. "Zajednički smo smanjili teritorij pod nadzorom IS-a, udarili na zapovjedne i kontrolne centre i vježbališta", rekla je ona.

 

"Udarili smo na skladišta opreme i usmrtili tisuće njegovih boraca, uključujući glavne zapovjednike", nastavila je američka dužnosnica. "Usmjereni smo i na njihove izvore prihoda", rekla je ona. No, procijenila je da će zračna kampanja na džihadističku skupinu koja je preuzela kontrolu nad prostranim dijelovima iračkog i sirijskog teritorija "trajati godinama".

 

"Zračne snage su iznimno važne. Mogu učiniti puno ali ne sve. U konačnici ne mogu okupirati teritorij a još manje upravljati njime", izjavila je američka dužnosnica.

 

"Potrebne su nam kopnene postrojbe", dodala je ona, referirajući se na iračku vojsku, Slobodnu sirijsku vojsku i kurdske borce.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SDA, SIRIJA, IRAK