Mojbiz

KOMENTAR: Boris Lalovac o odluci Ustavnog suda: Danas se osjećam vrlo sretno

Ministar financija Boris Lalovac izrazio je u četvrtak zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar financija Boris Lalovac izrazio je u četvrtak zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda da zakoni o konverziji kredita u 'švicarcima' ostanu na snazi do konačne odluke o njhovoj ustavnosti te najavio da će biti kažnjene banke koje su se u aneksima ugovora ograđivale od konverzije u slučaju da Ustavni sud sruši te zakone.

Ustavni sud u četvrtak je na konferenciji za novinare objavio da je pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti zakona o kreditnim institucijama i o potrošačkom kreditiranju, koji reguliraju pitanje konverzije kredita u 'švicarcima' u eurske te da je odlučio da će do konačne odluke oba osporena zakona biti na snazi.  
 
Svi predlagatelji, a riječ je o osam banaka i četiri fizičke osobe, uz svoje su prijedloge za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu podnijeli i prijedloge da se privremeno, do donošenja konačne odluke, obustavi izvšenje svih pojedinačnih akata i radnji koje se poduzmaju na temelju osporenih zakona.  Ustavni sud je ocijenio da te prijedloge za privremenim mjerama neće prihvatiti. Oba osporena zakona i dalje su u primjeni i oba pravno obvezuju svoje adresare, kažu iz Ustavnog suda.
 
Komentirajući tu odluku pred Banskim dvorima ministar Lalovac je kazao da se zbog nje osjeća vrlo sretno "kao hrvatski građanin, ali i zbog građana koji su bili u strahu što će od toga biti".
 
Dodao je kako se nada "da je to sada završena stvar te da je danas napokon dan da građani dobiju te isplatne listiće kako i trebaju biti, kao što je pošteno i realno, s umanjenim iznosima i glavnica i rata".
 
"A vidite na što su banke sada pristale. Špekulirale su. Javno sam govorio da su čekale izbore. Kada su počele s tim listićima? Dan poslije izbora. I što im se danas dogodilo? Da su njihove špekulacije, pritisci i ucjene pale u vodu i još su same sebi stvorile veće probleme. Stavile su malim sitnim slovima u anekse ugovora nešto što će preplašiti građane, mislile su da će to proći", rekao je Lalovac.
 
Istaknuo je da banke sada "u roku od 24 sata moraju istiskati nove anekse ugovora, ponovno sve distribuirati, moraju dići cijelu banku na noge ili će biti strašno kažnjene od strane Ministarstva financija i HNB-a".
 
Naime, dužnici iz pojedinih banaka upozoravaju kako u nacrtima aneksa ugovora o kreditu stoji da u slučaju 'rušenja' tih zakona na Ustavnom sudu, novopotpisani ugovor ne bi imao pravnog učinka.
 
"Znači, zaradit ćemo nešto novaca na njihovoj gluposti, bahatosti. Danas je Ustavni sud potvrdio da nije regularno to što rade i imaju vrlo malo vremena. Dakle to moraju obaviti danas ili sutra, a hoće li imati vremena, ne znam. To je njihova špekulacija, ali mogu 'osjetiti' da će ih vrlo brzo posjetiti ili Ministarstvo financija ili HNB i sve pročešljati da vidimo je li to sve bilo uredno. Bit će kažnjene jer su u ugovore stavile ono što nisu trebale", naglasio je Lalovac.
 
Kazao je i kako ovu odluku Ustavnog suda smatra vrlo pozitivnom i za građane i za Vladu i za ekonomiju, "jer smo pokazali da kada imamo zajedništvo možemo se boriti i protiv najvećih lobista".
 
Iz Ustavnog suda danas nisu mogli reći kada će biti donesena konačna odluka o ustavnosti zakona o kreditnim institucijama i potrošačkom kreditiranju.
 
Na konstataciju kako to nije konačna odluka o budućnosti zakona o konverziji, Lalovac je kazao da Ustavni sud može u budućnosti donositi kakve god hoće odluke.
 
"Međutim, njihova tiskovna konferencija je pokazala da smo svi na strani hrvatskih građana i to je značajni pomak u rješavanju ovog problema. Vidjeli ste i da niti sa strane Europske komisije više nema takvih pritisaka. Ovo je priča koju trebamo završiti i okrenuti se novim projektima i novim programima", zaključio je Lalovac.
 
Zakoni o kreditnim institucijama i potrošačkom kreditiranju, kojima se regulira konverzija CHF kredita u eurske, stupili su na snagu 1. listopada, a banke imaju rok od 45 dana, odnosno do 15. studenoga da građanima s tim kreditima pošalju anekse ugovora, o čemu se oni moraju očitovati u roku od mjesec dana.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ustavni sud, boris lalovac, franak