Hrvatska

ZAGREB: Srpska zajednica odala počast nevino stradalima u Vukovaru

Ovdje smo zapalili svijeće za sve nevino stradale u Vukovaru, neovisno o njihovoj nacionalnosti, kazao je Pupovac.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predstavnici Srpskog narodnog vijeća (SNV) i srpskih organizacija u srijedu su u sabornom hramu Sv. Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu paljenjem svijeća odali počast svim nevino stradalima u Vukovaru tijekom rata, a predsjednik SNV-a Milorad Pupovac poručio je kako je potrebno prevladati ratno nasljeđe i sjećati se svake žrtve.

  "Na godišnjicu završetka borbi za Vukovar 18. studenoga predstavnici Srpskog narodnog vijeća (SNV) i srpskih organizacija s mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem, paljenjem svijeća u sabornom hramu Sv. Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu odali su počast nevino stradalima u Vukovaru tijekom rata", priopćeno je iz SNV-a.

 "Ovdje smo zapalili svijeće za sve nevino stradale u Vukovaru, neovisno o njihovoj nacionalnosti. Čin sjećanja na stradale čini nas boljim jer tim činom ne želimo stvarati podjele u društvu", rekao je tom prilikom Pupovac.  "Danas smo žrtvama odali počast na ovom, a to ćemo činiti i na drugim mjestima jer svaka žrtva i nevino stradali zaslužuju sjećanje i spomen na njih. Danas se nažalost prema žrtvama različito odnosimo, pa su neke žrtve iz rata 90-ih izložene zaboravu, što svakako ne doprinosi pomirenju", dodao je.

 Pupovac je zahvalio je mitropolitu što je omogućio da se odavanje počasti žrtvama održi u sabornom hramu te podsjetio na potrebu prevladavanja ratnog nasljeđa i sjećanja na svaku žrtvu, stoji u priopćenju.
 
 Nazočni su bili i zamjenik predsjednika SNV-a Saša Milošević, članovi SNV-a, predsjednik Srpskog kulturnog društva Prosvjeta Čedomir Višnjić, predsjednik "Privrednika" Nikola Lunić, Slobodan Živković i Mile Radović iz Izdavačkog poduzeća Prosvjeta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vukovar, srbi, sjećanje