Hrvatska

VUKOVAR: Na Ovčari komemoracija u povodu 24. obljetnice ubojstva 200 ranjenika i civila

Za sve one kojih više nema.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Prigodnim komemorativnim programom Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Vukovar, na mjestu masovne grobnice na Ovčari u četvrtak je obilježena 24. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila koje su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi odveli 19. studenoga 1991. nakon okupacije grada iz vukovarske bolnice, te ih ubili 20. studenoga na tome poljoprivrednom dobru, udaljenom pet kilometara od Vukovara.

 Tijekom komemorativnog programa "Za sve one kojih više nema", upriličenog na mjestu masovne grobnice, pročitana su imena svih 200 žrtava s Ovčare, za koje je molio gvardijan i župnik župe sv. Filipa i Jakova iz Vukovara fra Ivica Jagodić. Vijence su podno Spomen-obilježja nedaleko od masovne grobnice položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva.

 Po riječima predsjednice Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Vukovar Vesne Katić, svaka obljetnica je sve tužnija, a bol ne jenjava. „Kada sve ovo prođe opet ostajemo sami da se kako znamo nosimo s našom boli zbog gubitka koji smo doživjeli. Brat mi je ovdje ubijen, a suprug kod Borovo Commerca i nema toga protoka vremena koji bi mi umanjio bol“, rekla je Vesna Katić.

  „Što godine prolaze, bol nije nimalo manja. Da sam na današnji dani na Marsu, osjećao bih i tamo ovaj stres koji sada osjećam. Imao sam deset godina u ratu, ali se svega sjećam. Za tatu nismo znali gdje je dok ga nisu ekshumirali na Ovčari. Više to nije samo podsvjesna bol. Ovih dana ona postaje svjesna i ne možemo ju sakriti, tko god šta mislio“, kazao je Patrik Gavranović, sin na Ovčari ubijenog Borislava Gavranovića.

 Među brojnim Vukovarcima koji su došli odati počast žrtvama Ovčare bio je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. „Ovčara kao najveće stratište nakon Drugog svjetskog rata u Europi s tragičnom činjenicom da je riječ o ranjenicima izvučenim iz vukovarske ratne bolnce dovoljno je šokantna sama po sebi. Svi se skupa sjećamo onoga što se dogodilo i molimo se za duše pokojnih ali i za sve nas i našu domovinu“, rekao je Penava.

 Pog geslom „Vi ste naš ponos, mi smo vaša snaga“, do mjesta masovne grobnice na Ovčari u hodnji su od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata došli članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, koji su polaganjem vijenca i paljenjem svijeća također odali počast žrtvama.

 Nakon sloma obrane i ulaska bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba u vukovarsku ratnu bolnicu, odvedena je najmanje 261 osoba, od kojih je 200 ekshumirano iz masovne grobnice na Ovčari 1996. godine, dok se za preostalima još traga. Najmlađa žrtva na Ovčari je bio 16-godišnji Igor Kačić, najstarija 77-godišnji muškarac, a među ubijenima bili su i francuski ratni dragovoljac Jean-Michel Nicolier te urednik i novinar Hrvatskog radija Vukovar Siniša Glavašević.

 Tijekom prijepodneva Vukovarci su odali počast i žrtavama ubijenim u zarobljeničkom logoru u Veleprometu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sjećanje, ovčara, vukovar