Hrvatska

IZBORI: Evo kome prijete kazne zbog manjka žena na izbornim listama

Višnja Ljubičić: Hrvatska napravila korak natrag u ravnopravnosti spolova.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ocijenila je kako je Hrvatska prema pokazateljima o zastupljenosti žena u Hrvatskom saboru definitivno napravila korak unatrag kada je u pitanju ravnopravnost spolova, te poručila kako od mjerodavnih institucija očekuje da naplate kazne strankama koje na izbornim listama nisu poštovale zakonsku kvotu od najmanje 40 posto žena.

„Hrvatska je prema tim izbornim rezultatima definitivno napravila korak unatrag kada je ravnopravnost spolova u pitanju“, rekla je Ljubičić Hini komentirajući podatak da su u osmi saborski saziv izabrane samo 23 žene, dakle 15,2 posto.
 
Pravobraniteljica kaže da je Hrvatska posljednjih godina bilježila pokazatelje koji su ukazivali na pozitivan trend i mijenjanje neravnopravnog statusa žena u području političke participacije, podsjeća da su nakon prve premijerke, izbori za Europski parlament i posljednji predsjednički izbori, na kojima je Hrvatska izabrala predsjednicu, iznjedrili ohrabrujuće rezultate.
 
Ohrabrujuća je, kaže, bila i zastupljenost žena na kandidacijskim listama za parlamentarne izbore, premda načelo ravnopravnosti nije poštovano na dijelu lista (na 32 od ukupno 166 lista bilo je manje od 40 posto žena), žene su na listama naposljetku bile zastupljene s udjelom od 42 posto, najvećim na dosadašnjim parlamentarnim izborima.
 
„Međutim, unatoč tome, ovi parlamentarni izbori pokazali su da je hrvatski politički sustav u cjelini još uvijek na razini 90-ih godina prošlog stoljeća po pitanju participacije žena u politici, osobito kada je riječ o značajnijim ulogama u stranačkim strukturama“, naglasila je Ljubičić.
 
Pravobraniteljica kaže da ni preferencijski način glasovanja na izborima nije ništa promijenio „jer je dojam da žene općenito nisu dovoljno uključene u stranačke aktivnosti, a posebno treba naglasiti da nisu bile dovoljno aktivne u predizbornoj kampanji u predstavljanju programa“.
 
I podatak o 18,7 posto nositeljica lista pokazuje kako žene ne sudjeluju u dovoljnoj mjeri u vrhu hijerarhije stranaka te nemaju dovoljan utjecaj na središnje aktivnosti i glavne odluke svojih stranaka, naglašava Ljubičić.
 
Pravobraniteljica najavljuje kako će pratiti pokreće li Državno odvjetništvo prekršajne postupke protiv stranaka koje na listama nisu poštovale kvotu od najmanje 40 posto žena.
 
Državno izborno povjerenstvo (DIP) obavijestilo je da je od 166 kandidacijskih lista na njih 33 bilo manje od 40 posto žena, među njima je 11 lista HDZ-ove Domoljubne koalicije te pet lista SDP-ove koalicije Hrvatska raste. Kako je za svaku listu predviđena kazna od po 50 tisuća kuna, spomenute koalicije mogle bi biti kažnjene sa po 550 odnosno 250 tisuća kuna.
 
Zbog manjka žena, kazne prijete i HDSSB-u, koaliciji Uspješna Hrvatska Ive Josipovića, strankama Socijalistička radnička partija Hrvatske, Autohtonoj Hrvatskoj stranki prava, koaliciji Hrvatske kršćanske demokratske unije, Hrvatske demokratske stranke i demokrata.
 
Pravobraniteljica će o tome obavještavati Hrvatski sabor i javnost, kaže Ljubičić te precizira kako je pokretanje prekršajnog postupka u nadležnosti DORH-a, na temelju obavijesti DIP-a.
 
Obvezu uravnotežene zastupljenosti podzastupljenog spola na izbornim listama procjenjuje prvenstveno prekršajni sud, koji odlučuje o konačnoj visini sankcije, rekla je Ljubičić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

žene, izbori, višnja ljubičić