Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Svjetske burze porasle; Fed zaoštrava, ECB popušta politiku

Sada prijeti veći rizik ako Fed ne poveća kamate u prosincu. U tom slučaju, ulagači bi posumnjali da gospodarstvo još nije dovoljno snažno.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, premda su na početku tjedna ulagači bili oprezni zbog terorističkih napada u Parizu.

 

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones skočio 3,3 posto, na 17.823 boda, dok je S&P 500 porastao 3,4 posto, na 2.089 bodova, a Nasdaq indeks 3,6 posto, na 5.104 boda.

 

Za S&P 500 indeks bio je to najveći tjedni skok od prosinca prošle godine, premda početak tjedna nije nagovještavao takav razvoj situacije.

 

Na početku tjedna ulagači su, naime, oprezno procjenjivali kakve bi mogle biti posljedice terorističkih napada u Parizu po tržišta, pri čemu se pod pritiskom našao turistički sektor. Međutim, procjenjeno je da ti napadi neće ostaviti dugoročno veće posljedice po gospodarstvo ni poslovne rezultate kompanija, pa su se tržišta brzo oporavila.

 

Snažniji rast cijene dionica zabilježile su nakon što je objavljen zapisnik s listopadske sjednice Feda koji je pokazao da se mnogi čelnici središnje banke zalažu za povećanje ključnih kamatnih stopa u prosincu. Jer, uskoro bi se mogli postići ciljevi Feda – puna zaposlenost i viša stopa inflacije. Povećanje cijene novca obično loše utječe na tržište kapitala, no ovoga puta ulagači smatraju da bi takav potez Feda pokazao da su čelnici središnje banke uvjereni da je gospodarstvo dovoljno snažno da izdrži povećanje kamata i da će se nastaviti oporavljati.

 

"Sada prijeti veći rizik ako Fed ne poveća kamate u prosincu. U tom slučaju, ulagači bi posumnjali da gospodarstvo još nije dovoljno snažno. A kako je inflacija niska, Fed će vjerojatno iduće godine sporo i postupno povećavati kamate, što bi trebalo podržavati tržište", kaže Jerry Braakman, direktor u tvrtki First American Trust. Fed nije povećao kamatne stope još od 2006. godine, a rekordno niska cijena novca i programi kupnje obveznica godinama su podržavali tržište kapitala. No, lani je središnja banka ukinula programe kupnje obveznica, dok bi uskoro mogla povećati kamate.

 

Ipak, ulagači vjeruju da to neće poremetiti rast najvećeg svjetskog gospodarstva. Uz to, predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi poručio je da je banka spremna za dodatno labavljenje monetarne politike ako to bude potrebno.

 

Zahvaljujući tome, i na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. Londonski FTSE indeksskočio je 3,5 posto, na 6.334 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 3,8 posto, na 11.119 bodova, a pariški CAC 2,1 posto, na 4.910 bodova. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 1,4 posto, na 19.879 bodova, najvišu razinu u tri mjeseca.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetske burze, nasdaq