Hrvatska

PROMATRANJE: TIH će informacije o pregovorima 'na neki način podijeliti s javnošću'

'Smatramo osobito važnim da taj postupak ne bude obavijen velom tajne.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednica udruge Transparency International Hrvatska (TIH) Davorka Budimir potvrdila je u ponedjeljak novinarima pred središnjicom SDP-a da je TIH dobio dopuštenje Mosta da promatra njihove pregovore s dvjema velikim koalicijama, no nije objasnila što će udruga zapravo učiniti s informacijama sa sastanaka kojima će nazočiti.

 Budimir je izvijestila da je TIH još prije tjedan dana, kada je postalo jasno da pregovori neće biti otvoreni za javnost, Mostu i koalicijama okupljenima oko HDZ-a i SDP-a uputio zahtjev da na sastancima o formiranju nove vlade nazoče i njihovi pregovarači. "Smatramo osobito važnim da taj postupak ne bude obavijen velom tajne", kazala je Budimir, a na pitanje kako TIH namjerava obavještavati javnost o pregovorima, odnosno hoće li objavljivatti zapisnike s pregovora, odgovorila je kako bi se TIH ponašao kao promatrač. "Ne onako da bismo o tome izvještavali javnost, već da bismo bili svjedoci da se ono što su sve tri stranke rekle u tim pregovorima doista i ostvari".

 Na ponovljeno pitanje kako će javnost izvještavati o pregovorima, odgovorila je: "Mi smo promatrači. I oni subjekti koji su bili promatrači na izborima nisu izvještavali".

 Novinarima je i dalje bilo nejasno za koga će TIH promatrati pregovore, ako ne namjeravaju objavljivati detalje. "Mi promatramo za hrvatske građane", odgovorila je Budimir, a na opasku da građanima to ne znači puno, jer neće znati o čemu se na sastancima govori, uzvratila je kako je uloga promatrača drugačija od uloge medija.

 "Mi smo ocijenili da netko treba biti ovdje, a zašto se nije javila neka druga udruga, mi to ne znamo. Mi smo to zatražili, Most se suglasio i nadamo se da ni HDZ ni SDP neće imati ništa protiv toga da jedan ili dva čovjeka sjede zajedno s njima", kazala je Budimir i dodala kako "TIH vrlo jasno zna što će s informacijama sa sastanaka".

 Zamoljena da to kaže i javnosti, kazala je kako TIH "želi te informacije na neki način podijeliti s javnošću, ali tako da to bude odgovorno i pošteno prema svima", te dodala da će se to dogoditi prije završetka pregovora.

 Budimir tvrdi kako je u svijetu poznata praksa da civilni sektor nadgleda pregovore o formiranju vlasti, a kao primjer je navela Litvu, Portugal i Španjolsku.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TIH, SDP, MOST, Transparency International Hrvatska, PREGOVORI