Turizam

ZAHTJEVI: Ugostitelji i turistički djelatnici traže niži PDV, ukidanje poreza

Ugostitelji i turistički djelatnici traže i da se prilikom provedbe inspekcijskih nadzora za greške koje se prvi put uoče, umjesto isključivo represivnih mjera, provede edukacija i informiranje o problemu.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vraćanje stope PDV-a za ugostiteljstvo na 10 posto, ukidanje poreza na potrošnju, priznanje troškova reprezentacije u stopostotnom iznosu, neki su od zahtjeva koje Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) ponavlja i s ovogodišnjeg, 28. kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika.

 Kongres je u ponedjeljak i utorak održan u Šibeniku, a nakon izlaganja predstavnika Ceha, resornih ministarstava i institucija, izdvojeni su glavni problemi ugostiteljskog i turističkog sektora te predložena moguća poboljšanja poslovanja.
 
Iz HOK-a su u utorak izvijestili i o zaključcima kongresa u kojima se, kao i ranijih godina, traže programi obrazovanja s više prakse, koja se mora realizirati većim dijelom u realnom radnom okruženju, odnosno u ugostiteljskim objektima.
 
Ugostitelji i turistički djelatnici traže i da se prilikom provedbe inspekcijskih nadzora za greške koje se prvi put uoče, umjesto isključivo represivnih mjera, provede edukacija i informiranje o problemu, čime će se, smatraju, potaknuti pravilan rad i dobiti dugoročno kvalitetnija usluga.
 
Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a u zaključcima s ovogodišnjeg kongresa ponavlja svoje traženje da se troškovi reprezentacije priznaju u stopostotnom iznosu, u cilju povećanja potrošnje i poticanja zapošljavanja u ugostiteljskom sektoru.
 
Traže također jednostavan i legalan način povremenog zapošljavanja, kao što je praksa s vaučerima u poljoprivredi i ribarstvu.
 
Tri se posljednja zaključka odnose na poreze, pa tako traže smanjenje stope PDV-a od 13 posto za ugostiteljstvo, odnosno vraćanje na stopu od 10 posto, kako je, podsjećaju, prvotno dobio ugostiteljsko-turistički sektor.
 
Ugostitelji i turistički djelatnici traže i da se ugostiteljskoj djelatnosti omogući plaćanje poreza na dohodak u paušalnom iznosu te traže ukidanje poreza na potrošnju, koji je propisan samo za ugostiteljstvo. Taj je porez, prema Zakonu o financiranju jedinica lokalne samouprave i uprave, propisan do iznosa od 3 posto i u pravilu se koristi maksimalna stopa, podsjeća se u priopćenju sa zaključcima 28. kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

turizam, ugostitelji, pdv