Hrvatska

REMORKER: Obrana traži izdvajanje iskaza ključnih svjedoka protiv Vidoševića

Afera otkrivena u listopadu 2013.

Piše: PolitikaPlus/Hina

 Zagrebački Županijski sud u petak će objaviti hoće li kao dokaze protiv bivšeg predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadana Vidoševića i ostalih uvažiti iskaze dvojice njegovih suoptuženika – Igora Premilovca i Davora Komeričkog koji su u srijedu, nakon priznanja nedjela i nagodbe s Uskokom, osuđeni na društveno koristan rad.

Po riječima odvjetnika Davora Budina obrana je predložila izdvajanje dokaza o saslušanju Premilovca i Komeričkog koji su od postizanja sporazuma "de facto u statusu svjedoka".

"S obzirom da su njihovi iskazi u spisu, a iskazi su u svojstvu okrivljenika predlagali smo izdvajanje toga", kazao je Budin. Dodao je i da je obrana tražila ukidanje privremene mjere zabrane otuđenja nekretnina za optuženu Vidoševićevu dugogodišnju suradnicu Zdenku Petrenel.

Vidošević je, pak, kazao kako očekuje da se optužnica odbaci u cijelosti. "Ja sam iznio i moj odvjetnik, ja bih rekao neoborive materijalne dokaze i argumente za rušenje svih točaka optužnice. I nakon ovoga očekujem da se optužnica odbaci u cijelosti", kratko je izjavio Vidošević.

Zamjenica ravnatelja Uskoka Petra Parlov kazala je da je tužiteljstvo pred optužnim vijećem iznijelo na čemu temelje optužnicu i koji su rezultati provedene istrage. "Isto tako obrana je izložila svoje prijedloge za izdvajanjem onoga što smatra da se radi o nezakonitim dokazima. Naravno, mi smo se tome protivili, jer smatramo da njihovi prijedlozi nisu osnovani", kazala je tužiteljica.

Optužno vijeće suca Siniše Pleše odluku će objaviti u petak u 10 sati.

Četvero optuženih priznalo sve što im je Uskok stavljao na teret

U srijedu, prvog dana sjednice optužnog vijeća, sve su optužbe priznala dvojica ključnih aktera afere Remorker te još dvije Vidoševićeve soptuženice. Prema nagodbenoj presudi Premilovac, koji je prvi progovorio o cijelom slučaju, te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK, zatvorsku kaznu od godinu dana mogu zamijeniti radom za opće dobro.

Premilovac će osim toga u državni proračun morati uplatiti 2,9 milijuna kuna koliko je, prema nagodbi, bila njegova provizija od novca kojega je podizao preko inozemnih računa i opranog vraćao u Hrvatsku.

Na uvjetnu je kaznu od 11 mjeseci, uz rok kušnje od četiri godine, nakon priznanja osuđena vlasnica tvrtke za posredovanje nekretninama i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić. Uvjetnu je kaznu dobila i Jasna Mrakovčić Grubić optužena da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika. Godinu dana zatvora beće odraditi ako u naredne tri godine ne ponovi nedjelo, no uz to će morati platiti i 50 tisuća kuna kazne, ali i tvrtki koja je oštećena njenim nezakonitostima u roku od godine dana vratiti 750 tisuća kuna.

Optužnicom u tzv. aferi Remorker koju je Uskok protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u srpnju predloženo je da se Vidoševiću oduzme imovinska korist od čak 39 milijuna kuna.

Tužiteljstvo se pritom, kako je ranije istaknulo, vodilo mišljenjem knjigovodstveno-financijskog vještaka koji je utvrdio da između Vidoševićevih zakonitih prihoda i imovine postoji znatan nesrazmjer. Predložili su i da mu se oduzme dio umjetničke zbirke, koja je prema procjenama stručnjaka, među najvrjednijima u Hrvatskoj.

Vidoševića se tereti da je godinama potkradao Komoru koju je s još osam osoba navodno oštetio za najmanje 36 milijuna kuna. Uskok je Vidoševića pritom označio kao organizatora skupine koja je, među ostalim, odgovorna za više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Afera otkrivena u listopadu 2013.

Nakon izbijanja afere Remorker, sredinom listopada 2013. u kojoj je prva uhićena njegova najbliža suradnica i šefica kabineta Zdenka Peternel, Vidošević je kazao da je neugodno iznenađen tim slučajem, a na pitanje je li moguće da ništa nije znao, kazao da je sve moguće pa i da "muž zadnji dozna".

Kada je 12. travnja 2014. pet mjeseci nakon uhićenja u akciji Remorker pušten iz istražnog zatvora Vidošević je kazao da je uvjeren kako će moći dokazati porijeklo svoje imovine.

Akcija Remorker pokrenuta je nakon što je Premilovac, priznao da je preko njegove češke tvrtke Remorker, u dogovoru s Peternel i Komeričkim, fiktivnim ugovorima izvlačio novac iz HGK i potom ga u gotovini 'opranog' vraćao u Hrvatsku.

Vidoševića je s cijelim slučajem povezao Komerički, dok Peternel po tvrdnjama svoje obrane nikada nije svjedočila protiv bivšeg šefa. Izvlačenje milijunskih iznosa iz HGK jedan je od krakova afere Remorker dok drugi seže u Hrvatske autoceste (HAC), koje su se također našle pod Uskokovim istragom, što je rezultirala optužnicom protiv zadarskog gradonačelnika i bivšeg HDZ-ovog ministra Božidara Kalmete te njegovih najbližih suradnika iz ministarstva i HAC-a.

Istraga više puta proširivana

Istraga je naknadno u nekoliko navrata proširivana, među ostalim i na tvrtku Piramida čiji su čelnici priznali Uskokove optužbe te su sporazumno osuđeni na uvjetne kazne ili dobrotvorni rad te novčane kazne.

U jednom od proširenja Vidošević, za kojega se nakon uhićenja doznalo da je i najveći hrvatski kolekcionar umjetnina, osumnjičen je da je Komoru, upravo nabavljajući slike, oštetio za još 265 tisuća kuna. Osim Vidoševića taj krug Uskokove istrage obuhvatio je i predsjednika Udruženja hrvatskih trgovaca umjetninama Damira Grubića, vlasnika galerije Grubić, te njegovu suprugu Jasnu Mrakovčić Grubić, koje se tereti da su uz Vidoševića iz HGK izvlačili novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

Vidošević je optužen i da je oštetio tvrtku Kraš koja mu je za imanje u Gorskom kotaru nabavila bager vrijedan više od 230 tisuća kuna. U tom slučaju Uskok uz Vidoševića sumnjiči i njegovu savjetnicu za nekretnine Vesnu Rodić te potpredsjednicu Nadzornoga odbora Kraša Jadranku Ivčić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

obrana, nadan vidošević, afera remorker, sud