Tvrtke

ISTRAŽIVANJE: Pušač košta poslodavca 35.000 kuna više od nepušača

Najviše ispitanika mjesečno potroši između 200 i 500 kuna.

Piše: PolitikaPlus

 Istraživanje državnog sveučilišta Ohio pokazalo je da pušač svog poslodavca godišnje u prosjeku 'košta' oko 35.000 kuna više od nepušača, od čega gotovo 18.000 kuna predstavlja 'čik pauza', dok druga istraživanja pokazuju da nikotin poboljšava koncentraciju i pamćenje te održava budnost.

Kako u toj priči stoji Hrvatska, odnosno kakve su pušačke navike hrvatskih zaposlenika i utjecaj 'čik pauze' na njihov posao istražio je portal Moj posao. Pokazalo se da većina ispitanika na cigaretu potroši 15 minuta radnog vremena, a trećina oko pola sata, pri čemu većina pušača smatra da za pušenje ne troši previše radnog vremena.

Istraživanje koje je provedeno na reprezentativnom uzoroku od 325 ispitanika, pokazalo je da je više od polovice ispitanika, odnosno njih 54 posto pušači, od kojih čak 92 posto puši tijekom posla, dok se osam posto na poslu suzdržava od te navike.

Najviše ispitanika mjesečno potroši između 200 i 500 kuna

Najveći broj ispitanih, njih 41 posto na cigarete mjesečno troši između 200 i 500 kuna. Četvrtina, odnosno 26 posto ispitanih troši između 500 i 800 kuna, dok iznad 800 kuna troši devet posto ispitanika. Manje od 200 kuna mjesečno na cigarete potroši 24 posto ispitanika.

Najviše ispitanika, njih 54 posto, na pitanje hoće li stalno povećanje cijena cigareta utjecati na njihove pušačke navike odgovara da će i dalje pušiti. Smanjenje pušenja planira 28 posto ispitanika, dok će ih devet posto prestati kupovati cigarete i početi kupovati duhan. Svega devet posto ispitanika kazalo je da će prestati pušiti zbog povećanja cijena.

Istraživanje portala Moj posao pokazalo je također da većina ispitanika, odnosno njih 52 posto, na cigaretu potroši 15 minuta radnog vremena. Na 'čik pauzi' od pola sata ostane 35 posto ispitanika, dok njih devet posto na cigaretu potroši i 45 minuta radnog vremena. Do sat vremena na pušenje potroši tri posto, dok više od sata za tu naviku potroši jedan posto ispitanika.

Čak 93 posto ispitanih pušača smatra da ne troši previše radnog vremena na pušenje, dok ih tri posto priznaje da im na tu naviku otpadne previše radnog dana. Provode li previše vremena na 'čik pauzi' ne zna procijeniti pet posto ispitanih. Za razliku od pušača, čak 79 posto nepušača smatra da kolege pušači troše previše vremena na njihovu ovisničku naviku.

Tek tri posto smatra da pušenje smanjuje produktivnost

Istodobno, 45 posto pušača tvrdi da cigareta pozitivno utječe na njihovu produktivnost, dok ih 40 posto priznaje da nema takvog utjecaja. Svega tri posto ispitanika navodi da cigareta smanjuje produktivnost, a 12 posto ih ne zna procijeniti učinak pušenja na produktivnost.

Za razliku od pušača, 41 posto nepušači tvrdi da pušenje na posla smanjuje produktivnost.

Većina pušača (74 posto) na poslu nije doživjela neugodne posljedice zbog svoje navike, neugodnosti od strane nadređenog doživjelo je 14 posto pušača, a 12 posto ih je neugodnost doživjelo od strane kolege nepušača.

"Negativni komentari tipa ne radiš dovoljno kada imaš vremena za pušenje" i "kolegice troše vrijeme na Facebook i slično, a ja odem zapaliti..." neki su od komentara ispitanih pušača, navodi portal Moj posao.

Pušači priznaju da njihova navika ostavlja loš dojam na nadređene

Bez obzira što i sami puše, 42 posto pušača smatra da pušenje ostavlja loš dojam na nadređene. Isti postotak ispitanika smatra da pušenje ostavlja loš dojam na poslovne klijente, dok ih 15 posto smatra da pušenjem ostavljaju loš dojam na kolege. Nepušači smatraju da pušenje najviše ostavlja loš dojam na klijente (76 posto), a zatim na nadređene (64 posto) i ostale kolege (54 posto).

Oko petine nepušača osjeća se izolirano od strane pušača, no većina (64 posto) ipak nema takav osjećaj. Bez obzira što se možda i ne osjećaju izolirano, polovica nepušača smatra da su pušači međusobno bolje povezan, zbog "mogućnosti razmjene iskustva, bolje povezivanje s kolegama i nadređenima".  S druge strane, njih 38 posto smatra da pušači nisu bolje međusobno povezani, dok ih 13 posto to ne zna procijeniti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pušenje, radnici, poslodavci