Hrvatska

KOMENTARI: Ivan Hrstić: Sve se odvilo po scenariju koji je napisao Zoran Milanović

'Najvažniji moment ipak se zbio pred ulazom u Sabor...'

Piše: Ivan Klarić

Dakle, kao što smo pretpostavljali da će se dogoditi, Sabor nije konstituiran i bit će zakazana nova sjednica. Sve se odvilo po scenariju koji je napisao Zoran Milanović koji, treba priznati, jedini i dalje vodi inicijativu, dok Karamarko i društvo samo reagiraju, iako su imali niz poteza na raspolaganju, kaže kolumnist Večernjeg lista i novinar N1 televizije Ivan Hrstić.

- Josip Leko je također maestralno beskrupulozno odigrao napisanu ulogu, a na koncu je napravio jedino moguće - prekinuo sjednicu i zakazao novu seansu. Sabor su pretvorili u ruglo predlaganjem čovjeka koji nije znao treba li prihvatiti kandidaturu ili ne. Izvrgnuli su ruglu i Podolnjaka i Most, jasno će Hrstić.

- No, najvažniji moment ipak se zbio pred ulazom u Sabor, gdje je Zoran Milanović dao izjavu u kojoj je predsjednici RH ponovno odrekao njena ustavna prava. Prema njegovoj tvrdnji, živimo u interregnumu, ona više nema ništa s tim i nema pravo raspisati nove izbore, jer Ustav za to ne predviđa rokove. No, posve je jasno da ona ima dužnost sačekati neko razumno vrijeme da se pokuša formirati većinu, ali nije dužna čekati beskonačno, već ima pravo sama prosuditi koliko iznosi taj "razumni" rok, naposljetku će Ivan Hrstić.

Da podsjetimo, u saborsku je proceduru upućen samo jedan prijedlog za imenovanje predsjednika Sabora – 55 zastupnika iz SDP-ove koalicije Hrvatska raste predložili su da se na tu funkciju imenuje zastupnika Mosta nezavisnih lista Roberta Podolnjaka, no protiv tog prijedloga izjasnili su se HDZ-ovi zastupnici i sam Podolnjak, koji je odbio kandidaturu.

Podolnjak je objasnio kako bi mu imenovanje bilo prihvatljivo samo ako bi se o njemu odlučilo konsenzusom, na što je predsjedavajući Josip Leko konstatirao kako to znači da u proceduri ne postoji ni jedan valjan prijedlog te prekinuo sjednicu i najavio da će se nastaviti kada se skupi većina potrebna za konstituiranje Sabora.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sabor, ivan hrstić, most, hdz, sdp