Komentari

KOMENTAR RAFAELA JURČEVIĆA: Novi izbori ili formiranje vlasti?

Formiranje vlasti je ispalo problematičnije nego što je itko pretpostavljao nakon izbornog dana.

Piše: Rafael Jurčević

Formiranje vlasti je ispalo problematičnije nego što je itko pretpostavljao nakon izbornog dana. Višetjedna pregovaranja nisu uspjela ni dovesti do konstituiranja Sabora, a ne zna se točno ni hoće li doći do formiranja vlasti ili do novih izbora.

Pred MOST-om je trenutno par opcija. Prva opcija je daljnje inzistiranje na vladi nacionalnog jedinstva HDZ i SDP-a, što trenutno nema ni najmanju podršku i što bi vjerojatno dovelo do novih izbora. Druga opcija je priklanjanje jednoj i drugoj političkoj opciji u formiranju vlasti putem podržavanja manjinske vlade ili zajedničkim formiranjem vlasti.

 

Trenutno je nemoguće prognozirati kako bi biračko tijelo reagiralo na nove izbore, te što bi se događalo u slučaju da MOST osvoji sličan broj mandata kao i na ovim izborima. Postoji i veliki rizik od toga da MOST-ovi birači ne izađu na nove izbore, što bi omogućilo HDZ-u ili SDP-u puno lakše formiranje nove vlasti.

Inzistiranje na vladi nacionalnog jedinstva je dovelo do određenog raskrinkavanja dvije glavne stranke pred javnošću. Prihvaćanje MOST-ovog programskog paketa preko večeri, odbijanje dijeljenja vlasti sa glavnim konkurentima, medijski pritisci i pokušaji razbijanja MOST-a su samo dokazali sve ono loše što se misli o njima, no daljnje inzistiranje na zajedničkoj vladi nacionalnog jedinstva teško može biti pozitivno za bilo koga. Ni političari, ni javnost, pa ni dobar dio MOST-a ne podržava trenutno formiranje vlade nacionalnog jedinstva, niti iskreno vjeruje u ovom trenutku da bi ta vlada mogla funkcionirati.


Ako bi MOST i dalje inzistirao na formiranje velike koalicije, to bi vrlo vjerojatno dovelo do novih izbora. Neke ankete sugeriraju kako bi na novim izborima MOST bolje prošao. No čak i ponavljanje rezultata sa ovih izbora je uspjeh za vodstvo MOST-a jer bi bili znatno homogeniji (bez Prgometa, dvije zastupnice HRID-a i Petrine). No raspisivanje novih izbora može biti i dosta riskantno, pitanje je u kojoj su mjeri ostali saborski zastupnici drugih stranaka, pa i neki među MOST-ovcima  spremni riskirati sad već osvojene saborske mandate, druga stvar je što je podrška javnosti dosta promjenjljiva, što je sam i MOST iskusio prije ovih izbora. Trenutno je nemoguće prognozirati kako bi biračko tijelo reagiralo na nove izbore, te što bi se događalo u slučaju da MOST osvoji sličan broj mandata kao i na ovim izborima. Postoji i veliki rizik od toga da MOST-ovi birači ne izađu na nove izbore, što bi omogućilo HDZ-u ili SDP-u puno lakše formiranje nove vlasti.

Priklanjanje bilo kojoj opciji je dosta težak korak za MOST. Gotovo je sigurno da bi ona strana sa kojom se MOST ne bi dogovorio za formiranje vlasti pokušala pridobiti neke zastupnike MOST-a i tako minirati potencijalnu novu većinu. Vjerojatno bi i velik dio medija i javnosti napao žestoko ostatak MOST-a ako se prikloni nekoj opciji, no sve to spada u dio političkog života. MOST bi trebao u vrlo kratkom roku odlučiti hoćemo li ići na nove izbore ili će se napokon prikloniti nekoj određenoj opciji, bez obzira kakva ona bila. Svako daljnje razvlačenje pat pozicije ne pomaže nikome, pa ni samom MOST-u.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vlast, sabor, izbori, sdp, hdz, RAFAEL JURČEVIĆ, most