Tvrtke

SISAK: Stožer za obranu: Otkazi 72 radnika vode zatvaranju Rafinerije

U priopćenju ocjenjuju da je riječ o nerazumnoj odluci, kojom se "na mala vrata" želi obustaviti proizvodnja u Sisku.

Piše: PolitikaPlus

Iz Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak i očuvanje radnih mjesta u subotu su, nakon sastanka, ocijenili kako su otkazi ugovora o radu za 72  radnika Rafinerije koje je najavila Uprava Ine "nova metoda postupnog zatvaranja sisačke rafinerije".

U priopćenju ocjenjuju da je riječ o nerazumnoj odluci, kojom se "na mala vrata" želi obustaviti proizvodnja u Sisku.

"Kako mađarski MOL sa suradnicima iz Ine nije metodom iznenađenja uspio zatvoriti Rafineriju u Sisku u prosincu 2014., danas pribjegavaju novoj, 'tišoj' metodi. Najnovijom, u najmanju ruku, nerazumnom i bezobraznom odlukom, gasi se 72 radna mjesta proizvodnih radnika. Unatoč nedostatku proizvodnih radnika, na koji stalno upozoravamo, danas se dodatno želi oslabiti siguran rad postrojenja, a time dovesti u pitanje proizvodnja i sigurnost u Rafineriji nafte i grada Siska", navodi Stožer u priopćenju.

Pritom upozoravaju i na opasnost iz naftno-kemijske industrije, visoke tlakove na postrojenjima, mogućnosti eksplozija, onečišćenja okoliša i drugih mogućih grešaka zbog najnovijeg smanjenja broja radnika. "Zašto naši rukovoditelji, naši stručnjaci za sigurnost i zaštitu na radu, ne dignu svoj glas i javno ne govore o opasnostima? Zbog čega i za koga šute?", pitaju se iz Stožera za obranu rafinerije te poručuju da ih je politika zaboravila iako su im prije samo mjesec dana obećavali bolji život i tražili glas više. "Probudite se gospodo, odmah, jer mi smo ugroženi. Ubrzo ćete nas opet možda trebati", stoji, uz ostalo, u priopćenju Stožera.

Stožer za obranu rafinerije nafte Sisak ističe i kako će pružiti snažan otpor otpuštanju radnika te pokazati zajedništvo radnika Rafinerije i građana Siska.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

radnici, rafinerija sisak, otkaz