Zagreb

PROSVJED: Zelena akcija protiv štetne naplate odvoza otpada u Zagrebu

Zeleni aktivisti su ispred zgrade Gradske uprave postavili i veliki spremnik za miješani otpad od 120 litara te njegovu alternativu, male spremnike za razne vrste otpada - biootpad, reciklanti i miješani otpad.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Desetak aktivista Zelene akcije prosvjedovalo je u utorak ispred zagrebačke Gradske uprave protiv "štetne i nepravedne" naplate odvoza otpada u Zagrebu, istaknuvši veliki transparent s natpisom: "Naplata po stvarnom, a ne izmišljenom volumenu! 60 litara nije jednako 120 litara".

 Zeleni aktivisti su ispred zgrade Gradske uprave postavili i veliki spremnik za miješani otpad od 120 litara te njegovu alternativu, male spremnike za razne vrste otpada - biootpad, reciklanti i miješani otpad.  

 Voditelj programa Gospodarenje otpadom u Zelenoj akciji Marko Košak istaknuo je kako se po novom modelu naplate odvoza otpada, s kojim je Gradska uprava krenula u prosincu, "kvadratura kućanstava zamjenjuje izmišljenim fiksnim volumenom spremnika za miješani otpad i fiksnim brojem odvoza koji ne odgovaraju potrebama građana". Tim sustavom, ustvrdio je, većina Zagrepčana mora plaćati odvoz veće količine otpada nego što zaista proizvedu, čime se nastavlja nepravedna i štetna naplata, a okolišu se nanosi velika šteta nastavkom proizvodnje velikih količina miješanog otpada za gomilanje na odlagalištu.

 Košak je pojasnio kako se tim novim modelom Zagrepčanima mjesečni računi više ne izračunavaju po kvadraturi stana, već na temelju volumena spremnika za miješani otpad i broja odvoza tog spremnika, zbog čega oni ne mogu sami, sukladno svojim potrebama, odabrati veličinu spremnika i broj odvoza otpada. "Građanima se nameće izmišljeni volumen spremnika za miješani otpad koji velikoj većini nije potreban, kao i fiksno definiran prevelik broj odvoza. To rezultira nepotrebnim izlaskom kamiona i odvozom polupraznih kanti više puta tjedno, a sve u svrhu da se građanima naplate što veći mjesečni računi za otpad", rekao je.

 Naglasio je da su popuste, koje su najavili gradonačelnik Milan Bandić i Čistoća, dobili samo neki građani, i to u simboličnim iznosima od par kuna što građanima im ništa ne znači s obzirom da su im računi ionako nepravedno previsoki, a kvaliteta usluga vrlo niska. Upozorio je kako Zagrepčani i dalje nemaju mogućnost lako i jednostavno odvajati otpad, jer se odvajanje otpada i dalje radi bez kontrole, u malobrojnim spremnicima raštrkanim po gradu, a ne na njihovom kućnom pragu. Takva bi nebriga gradskih vlasti, tvrdi Košak, uskoro mogla rezultirati novim povećanjem iznosa na računima Zagrepčana.

 Stoga iz Zelene akcije od gradskih vlasti i Čistoće traži da prestanu poticati proizvodnju velikih količina miješanog otpada i Zagrepčanima nepravedno naplaćivati otpad kojeg uopće nisu proizveli. Zahtijevaju i da građanima osiguraju odabir volumena spremnika za miješani otpad ovisno o njihovim potrebama, odabir broja odvoza spremnika za miješani otpad te spremnike za odvajanje reciklanata i biootpada na kućnom pragu, odnosno u okviru ili ispred zgrade, odnosno obiteljske kuće. Na taj bi se način, kažu, upostavila kvalitetna i pravedna naplata otpada po volumenu proizvedenog miješanog otpada, a građanima, kroz odvajanje otpada, omogućilo samostalno formiranje mjesečnih računa.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb, otpad, zelena akcija, prosvjed