Svijet

IZBORI: Uber besplatno vozi Saudijke koje prvi puta glasuju

Žene u Saudijskoj Arabiji prvi se puta mogu kandidirati i glasati na mjesnim izborima, što se smatra važnim korakom u smjeru rodne jednakosti u autokratskoj naciji.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Online taxi prijevoznik Uber u subotu nudi besplatne vožnje ženama u Saudijskoj Arabiji kako bi dao svoj doprinos rodnoj ravnopravnosti na prvim izborima na kojima sudjeluju žene u toj duboko konzervativnoj islamskoj monarhiji.

Žene u Saudijskoj Arabiji prvi se puta mogu kandidirati i glasati na mjesnim izborima, što se smatra važnim korakom u smjeru rodne jednakosti u autokratskoj naciji gdje je ženama po zakonu još uvijek zabranjeno voziti.

Usluga besplatne vožnje za žene koje idu glasati plod je zajedničkih napora američke tvrtke Uber i Filantropskog društva za žene AL-Nahda, saudijske udruge za podršku ženama.

"Moramo sudjelovati jer to smatramo uistinu jačanjem uloge žena", rekla je Rasha Alturki, predsjednica Al-Nahde, i dodala da pozdravlja odluku Ubera te da je "dobro za naš slučaj jer pomaže ženama da izađu i da glasaju".

Inicijativa je dio šire kampanje AL-Nahde da saudijske žene glasaju na izborima te kampanje za rodnu jednakost.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izbori, saudijska arabija, uber, žene