Kultura

NAJAVA: Legenda Josip Pejaković gostuje u Kerempuhu i Vidri!

On će 18. i 19. prosinca u 20 sati na Sceni Vidre izvesti svoju monodramu Ućerivanje a na Noćnoj sceni Kerempuha u 23 sata predstavu 'Čo'jek na četiri noge – Izbjeglice'.

Piše: PolitikaPlus

Satiričko kazalište Kerempuh ugostit će u prosincu doajena bosanskohercegovačkog glumišta Josipa Pejakovića. On će 18. i 19. prosinca u 20 sati na Sceni Vidre izvesti svoju monodramu „Ućerivanje“ a na Noćnoj sceni Kerempuha u 23 sata predstavu „Čo'jek na četiri noge – Izbjeglice“.

 

Monodrama „Ućerivanje“ nastala je u povodu obilježavanja 40 godina od premijere monodrame „Oj, živote“, kultne predstave koju je Pejaković odigrao 3000 puta pred više od 850 000 gledatelja.


„Ućerivanje“ na relaksirajući način govori o aktualnom trenutku, o ljudima koji su danas na ulicama, a njenu glavna poruku ponajbolje ilustrira citat iz predstave: "Kad čovjek dođe u ludnicu, njemu glava mora biti prazna. Oni te ne mogu zaprimit ako ti išta imaš u glavi. Ne mogu te razdužiti, odnosno pustiti prazne glave, i šta onda? Oni ti moraju nešto ućerati. Samo takog te mogu puščat iz ludnice. Daklem, uđeš prazan, a izađeš pun."

 

„Čo'jek na četiri noge“ na satiričan način iznosi istinu o danas vrlo aktualnoj temi – izbjeglištvu „Izbjeglica je čo'jek koga svi izbjegavaju“ antologijska je rečenica iz ovog komada koji će vas nasmijati, ali i rastužiti.

 

Josip Pejaković u svojoj plodnoj umjetničkoj karijeri ostvario je veliki broj uloga, a dobitnik je i brojnih nagrada.Od 2001. do 2003. obavljao je dužnost direktora Drame u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

josip pejaković, kazalište kerempuh, glumac