Mojbiz

HUP: U 2015. stagnacija reformi, 2016. godina umjerenog optimizma

Dvojka za 2015., blagi optimizam za 2016.

Piše: PolitikaPlus/Hina

HUP Skor u prosincu iznosi 33 od mogućih 100 bodova i potvrđuje stagnaciju u provedbi reformi tijekom ove godine, dok 2016. poslodavci očekuju s umjerenim poslovnim optimizmom, istaknuto je u utorak na tradicionalnom predblagdanskom domjenku Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) na kojem su predstavljeni rezultati HUP Skora i poslovna očekivanja za 2016. godinu.

 Predsjednica HUP-a Gordana Deranja kazala je kako smo na kraju godine koja će preokrenuti dugi niz negativnih trendova te smo konačno dočekali da Hrvatska izađe iz recesije i počne rasti. To je vijest koju treba pozdraviti, ali i primiti s oprezom, jer je rast ostvaren najviše zahvaljujući vanjskim uvjetima i turističkoj sezoni, kazala je.

"Ova je godina na žalost bila godina propuštenih prilika, obilježena predizbornom kampanjom pa kao ni u prethodne tri, ni u njoj nije bilo odlučnijih i dugoročno korisnih reformskih poteza. Stoga nije bilo osjetnijeg poboljšanja uvjeta za poslovanje, iako je bilo dobrih vijesti na ekonomskom planu", istaknula je.

 Očekivanja poslodavaca, kazala je Deranja, ukazuju "da se optimizam poslovnog sektora nikad neće ugasiti, ali on još uvijek čeka Vladu koja će biti spremna povući hrabre i odgovorne poteze za boljitak zemlje".

 Budućoj Vladi poručuje da postavi jasan i artikuliran plan, imenuje kompetentne ljude koji su spremni preuzeti odgovornost i postavi gospodarski oporavak i fiskalnu konsolidaciju kao najvažnije prioritete.

HUP Skor i Poslovna očekivanja za 2016.

 Ukupna vrijednost HUP Skora za prosinac 2015. iznosi 33/100 bodova što je pomak za dva boda u odnosu na kraj 2014., ali navedena ocjena i dalje predstavlja poziciju daleko ispod potrebnog minimuma od 50 bodova.

 Taj rezultat pokazuje da Hrvatska u odnosu na u odnosu na 10 novih članica EU i dalje stagnira i zaostaje kad je u pitanju napredak u reformama.  Kritična područja u kojima su izostale reforme su produktivnost i konkurentnost (20 bodova od mogućih 100), fiskalna konsolidacija (20 od 100), tržište rada (18 od 100), pravosuđe (31 od 100) te poticanje investicija (27 od 100).

 U odnosu na 2014. jedino je kod pravosuđa zabilježena pozitivna promjena, ali je ona posljedica metodoloških promjena, istaknuto je. Slijede obrazovni, zdravstveni i mirovinski sustav (26 od 100) te investicijske i poslovne barijere (30 od 100). Gotovo jednaka dimenzija problema susreće se kod opterećenja gospodarstva i poduzetničke klime, a situacija je tek nešto bolja s ponudom kapitala, javnom administracijom i efikasnošću javnih poduzeća.
 HUP Skor pokazuje da Hrvatska i dalje ozbiljno zaostaje za drugim državama članicama EU kad su u pitanju rezultati reformi, kazao je glavni direktor HUP-a Davor Majetić. Druge zemlje mijenjaju se brže i učinkovitije, a Hrvatska odgađa reforme uz nedostatak jasne strategije, vodstva, hrabrosti i znanja političkih elita za snažnije i brže promjene, što Hrvatsku drži pri začelju EU,kaže on te ističe da pojava slabog gospodarskog rasta 2015. ne mijenja taj glavni zaključak

"Takvo stanje nije prihvatljivo za poduzetnike i poslodavce, ali ni građane i zato HUP i dalje traži provedbu strukturnih reformi", kaže Majetić.

Dvojka za 2015., blagi optimizam za 2016.

 Poslodavci su opće gospodarsko stanje u ovoj godini ocijenili prosječnom ocjenom od 2,13 što je najbolja ocjena općeg gospodarskog stanja u četiri protekle godine. , a u 2016. očekuju istu ili malo bolju situaciju.

 Poslovna očekivanja HUP-a obuhvaćaju ocjenu stanja u gospodarstvu u 2015. i procjenu poslovnih očekivanja za 2016., a rezultati odražavaju razmišljanja više od 6.000 poduzetnika i poslodavaca okupljenih u HUP-u, odnosno tvrtki koji ukupno zapošljavaju 500 do 550 tisuća radnika u Hrvatskoj i predstavljaju između 60 posto i 70 posto prihoda privatnog sektora.

 Ukupno 31,4 posto ispitanika gospodarsko stanje u ovoj godini ocjenjuje kao “osrednje” (ocjena 3) u odnosu na prošlogodišnjih 7,8 posto. No, i dalje je najveći udio onih koji smatraju da je stanje gospodarstva loše - 47,9 posto smatra da je stanje uglavnom loše , a jako loše je za njih 19,8 posto.

 Opće stanje u gospodarstvu u ovoj godini najlošije je ocijenjeno u graditeljstvu (1,67), među velikim poduzetnicima (2,02) i slavonskim poslodavcima (1,92). Najbolja je pak ocjena općeg gospodarskog stanja zabilježena u sektoru poslovnih usluga i trgovini (2,26), među malim poduzetnicima (2,20) i sjevernojadranskim poslodavcima (2,33).

 Dok je kod percepcije stanja 'balance score' za 2015. iznosio pozitivnih 21,5, kod poslovnih očekivanja za 2016. godinu iznosi 34,7.  Najoptimističniji su poduzetnici i poslodavci iz sjevernojadranske regije.

 Ukupno gledajući, poslovanje poduzetnika i poslodavaca, članova HUP-a znatno je bolje u tekućoj godini u odnosu na prethodnu. Gledano sektorski, najveći udio onih koji su u ovoj godini bolje poslovali bilježi se među poduzetnicima iz poslovnih usluga i trgovine (58,1 posto). Srednje velike tvrtke najčešće su odgovorile da su u ovoj godini bolje poslovali nego u prošloj (52 posto, prema 51 posto među malim poduzetnicima i 43,5 posto među velikim). Poduzeća koja imaju sjedište na sjeveru zemlje imaju veću učestalost boljeg poslovanja u ovoj godini (53,8 posto).

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska, gospodarstvo, hup