Crna kronika

DUBROVNIK: Prosvjed pred Vlahušićevom kućom zbog noćnog odvođenja životinja iz azila

Prosvjednici okupljeni pred kucom gradonacelnika kako bi izrazili svoje negodovanje zbog otimce pasa u okrilju noci i slanju 50 policajaca interventne policije ...

Piše: PolitikaPlus/Hina

Članovi dubrovačkog Društva za zastitu životinja okupili su se u ponedjeljak ujutro pred kućom gradonačelnika Andre Vlahušića tražeći njegovu ostavku zbog toga što su u noći, uoči za danas zakazanog i prijavljenog prosvjeda protiv premještanja životinja iz azila, životinje odvedene uz asistenciju policije.


Anica Sambrailo iz Društva za zaštitu zivotinja Dubrovnik rekla je novinarima da je 50-ak pripadnika interventne i temeljne policije u ponoć i deset minuta blokiralo prilaze azilu na Žarkovici na Srđu, a djelatnici šinteraja iz drugih gradova razvalili mreže azila i otvorili kapije, dio životinja odveli, a dio se razbježao. Rekla je da je voditeljica azila Sandra Sambrailo završila u pritvoru, iz kojega je u međuvremenu izašla i "u šoku je".


Ne znamo koliko ih je prebačeno u tzv. kill skloništa, u kojima ih ubijaju nakon 60 dana, nema nikakvih papira, rekla je Sambrailo, dodajući da one koje su se razbježale sada traže volonteri.


 Ističe kako se sve to dogodilu prošle noći, uoči njihovog prosvjeda kojim su željeli onemogućiti odvođenje životinja iz azila na Srđu u spomenuta skloništa jer su sredstva za izgradnju novog azila u Dubrovniku osigurana. Uredno smo prijavili prosvjed za jutros pred azilom, policija nije odgovorila da je zabranjen, međutim noćas su sve blokirali kao da su u akciji protiv najvećih zločinaca i narkodilera, rekla je Sambrailo i poručila da je to "sumrak civilizacije", a da je gradonačelnik Andro Vlahušić opasnost za demokraciju i da treba dati ostavku. Grozim se i što ga predsjednik Vlade Zoran Milanović podržava, pravomoćno osuđenu osobu, rekla je Sambrailo.


Najavila je da će prosvjed nastaviti u 14,30 sati pred Gradskom vijećnicom..


U nedjelju su predstavnici Društva za zaštitu životinja Dubrovnik održali konferenciju za novinare na kojoj su pozvali sugrađane da im iskažu potporu u ponedjeljak na prosvjedu protiv deložacije životinja iz azila te optužilo dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića da je u svrhu sabotiranja prosvjeda zatražio od policije blokadu prometnica oko predjela Žarkovice na brdu Srđ. Gradsko vijeće su pozvali da na sjednici zakazanoj za ponedjeljak u 15 sati donesu odluku kojom će zaustaviti "Vlahušićev monstruozni plan". 


Tenzije na relaciji Grad Dubrovnik – Društvo za zaštitu životinja traju već godinama, a situacija je posebno zaoštrena nakon što je veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede u lipnju donijela rješenje u kojem je ustvrdila kako postojeći azil na Žarkovici ne udovoljava zakonskim uvjetima zbog čega životinje treba premjestiti u neki drugi azil. Grad Dubrovnik je u međuvremenu pokrenuo proceduru izgradnje novog azila, ali i premještanja životinja. Dio životinja je trebao biti premješten krajem listopada u Kaštele, no pod pritiskom javnosti od tog nauma se privremeno odustalo. 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

azil za životinje, prosvjed, dubrovnik, andro vlahušić