Sport

NAJAVE: Godišnja skupština kluba: Iduće godine kreće privatizacija Dinama

'Uvjeti za rad u protekloj godini bili su sve samo ne normalni.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

U Maksimirskoj 128 održana je redovita godišnja skupština Dinama, no ovoga puta bez izvršnog predsjednika Zdravka Mamića koji je prije nekoliko dana pušten iz pritvora nakon što je položio kauciju, no zabranjeno mu je obnašati sve funkcije u klubu.

Mamić na stadion može doći kao navijač, ali ne i kao službena ili odgovorna osoba. Ne smije komunicirati sa svjedocima, ne smije u svoj ured, a time niti na skupštinu.

Na Skupštini je između ostalog bilo riječi i o najavljenom preoblikovanju kluba, financijskim i sportskim uspjesima, ali zanimljivo nije bilo govora o kriznoj situaciji nakon niza otvorenih istraga i uhićenja vezano za poslovanje kluba.

Najvažniji zaključak je da Dinamo iduće godine kreće u privatizaciju. Direktor kluba Tomislav Svetina je istaknuo kako je priprema dokumentacije praktički privedena kraju i za dva ili tri mjeseca sve će biti zakonski pripremljeno.

"Imali smo manje smetnje radi sveprisutnosti represivnog aparata pa smo imali otežanu komunikaciju s revizorima. No sve smo riješili i tu je elaborat. Iduće godine kreće privatizacija čime pokazujemo otvorenost," naglasio je Svetina, no nije bilo govora o iznosu na koji je klub procijenjen.

Procjenu vrijednosti Dinama radi tvrtka PricewaterhouseCooper, a proces Dinamova preoblikovanja počeo je u rujnu prošle godine. Prije nekoliko dana Povjerenstvo za preoblikovanje klubova pri Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta izdalo je suglasnost klubu za nastavak izrade elaborata o preoblikovanju, odnosno privatizaciji čime su 'modri' načinili još jedan korak bliže prema privatizaciji. Cijena kluba određuje se na osnovi revizorskog izvješća, u koje ulazi vrijednost imovine, aktiva, pasiva, brend, zatim prava i obveze prema zaposlenicima, dobavljačima...  U tu cijenu ne ulazi vrijednost igrača, ali ulaze prava i obveze prema igračima. U cijenu ne ulazi stadion, koji je gradski, ali ulazi pravo na korištenje.

Zakonom je propisano da se poziv za kupnju dionica u prvom krugu upućuje najprije lokalnoj samoupravi, dakle Gradu Zagrebu. U drugom krugu pravo kupnje dionica imaju članovi kluba u jednakim omjerima, potom ti isti članovi mogu, u trećem krugu, kupiti dionice po želji, a nakon toga, u četvrtom krugu, dionice mogu kupiti svi. To znači da bi strani investitor mogao kupiti dionice kluba tek u četvrtom krugu upisa dionica.

"U utorak imamo još jedan sastanak u Ministarstvu prosvjete i športa i moglo bi sve vrlo brzo biti gotovo" dodao je predsjedniik kluba Mirko Barišić.

Na Dinamovoj skupštini govorilo se i o financijskim i sportskim rezultatima 'modrih', ali i o planovima za 2016. godinu.

"Uvjeti za rad u protekloj godini bili su sve samo ne normalni. Uvjeti su zahtjevali puno napora i angažmana, ali i stres za svakog našeg djelanika. Međutim, iza nas je najuspješnija godina od neovisne Hrvatske. A to pokazuje i statistika. Osvojili smo sva tri naslova i Kupa (seniori, juniori i kadeti), igrali smo u Ligi prvaka, a naš juniori su dočekali europsko proljeće. Sve naše obveze su podmirene, a samo smo državi platili oko 20 milijuna poreza. Godinu završavamo više nego uspješno i na financijskom i na rezultatskom planu" rekao je Svetina, dodavši kako još nisu prikupljene financijske brojke za zadnji kvartal 2015. godine.

Prema poslovnom planu za 2016. godinu očekuju se prihodi od 242 milijuna kuna, te rashodi od 237 milijuna kuna. No sve su projekcije rađene na osnovu Dinamova plasmana u Ligu prvaka.

"Ukoliko ne uđemo u Ligu prvaka imat ćemo rebalans kao što je to popularno u našoj zemlji," dodao je Svetina.

Mirko Barišić je u svom govoru odao veliko priznanje Zdravku Mamiću naglasivši kako će 'Zdravko uskoro biti među nama" za što je dobio veliki pljesak 66 pristutnih skupštinara. Svetina je pak čestitao Zoranu Mamiću što je sudjelovao u 10 osvojenih prvenstava i to kao igrač, sportski direktor i trener.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

privatizacija, skupština, dinamo