MISLAV MIHOLEK

IZBOR MANDATARA: Ako HDZ i MOST sastave vlast, onda moraju djelovati brzo!

Nije sramota biti Hrvat, ali je peh. Zemlja i nacija lagano se istapaju.

Piše: PolitikaPlus

Gledajući prošle tjedne u kojima se ne može ili neće sastaviti vlast, sjetim se one rečenice koju sam često ovdje pisao. Nije sramota biti Hrvat, ali je peh.Zemlja i nacija lagano se istapaju. Posljedice katastrofalne vladavine Zorana Milanovića bit će tek vidljive za 20 i više godina. Tri politička koncepta su se sudarila zadnjih tjedana. Svaki je za svoje glasačko tijelo sasvim razumljiv, za dva druga tabora je stran. Hoće li potrajati razumijevanje između HDZ-a i MOST-a, to tek treba vidjeti.

 

HDZ-ovo glasačko tijelo patološki ne podnosi SDP. HDZ pak mora štititi županije jer su županije izvor egzistencije mnogim članovima i simpatizerima stranke. MOST je dirnuo u županije, nema toga predsjednika HDZ-a koji će razmontirati sustav županije. SDP-ovo glasačko tijelo pak patološki ne podnosi HDZ. SDP mora štiti silnu birokraciju koju je namnožio u zadnje četiri godine, a plus toga SDP-ovim kadrovima pravna procedura je izgleda nepoznanica.


MOST-ove ideje o zajedničkoj tročlanoj vladi u kriznoj situaciji u nekim drugim zemljama dobro bi prošle. U Hrvatskoj nažalost tako nešto je nemoguće. Ono što je tragikomično u cijeloj situaciji da se gospodarske politike HDZ-ovih i SDP-ovih vlada u praksi malo razlikuju. Sve se bazira na zaduživanju u inozemstvu, na velikim projektima koje pokreće država i sklonosti onima koji su financirali te dvije stranke. To nije ništa čudno, kapital slično funkcionira u inozemstvu. Francusko radništvo nastradalo je u globalizaciji, pa sada glasa za Marine Le Pen, koja je navodno izgubila izbore, a NF je najjača stranka u Francuskoj, ali dvije velike stranke, nesposobni Socijalisti i lukavi Republikanci si međusobno štite leđa. Petrov i MOST bi trebali nešto naučiti iz toga.


HDZ-ovo glasačko tijelo patološki ne podnosi SDP. HDZ pak mora štititi županije jer su županije izvor egzistencije mnogim članovima i simpatizerima stranke. MOST je dirnuo u županije, nema toga predsjednika HDZ-a koji će razmontirati sustav županije. SDP-ovo glasačko tijelo pak patološki ne podnosi HDZ. SDP mora štiti silnu birokraciju koju je namnožio u zadnje četiri godine, a plus toga SDP-ovim kadrovima pravna procedura je izgleda nepoznanica. Ako padnu s vlasti i ako krene revizija zadnje četiri godine, rezultati su predvidljivi. Sjetimo se kako dr. Jovanović pisao sve zakone i pravilnike u prosvjeti. Sve što je završilo na Ustavnom sudu je palo. Slično je prošao i Obiteljski zakon Milanke Opačić. Onda razmislimo kako je izgledala procedura nabave u svim ministarstvima. MOST-ovo glasačko tijelo pak ne može podnijeti jednako ni HDZ, ni SDP.

 

Francusko radništvo nastradalo je u globalizaciji, pa sada glasa za Marine Le Pen, koja je navodno izgubila izbore, a NF je najjača stranka u Francuskoj, ali dvije velike stranke, nesposobni Socijalisti i lukavi Republikanci si međusobno štite leđa. Petrov i MOST bi trebali nešto naučiti iz toga.


Bode u oči ta jedna negativnost u Hrvata. Bronhitis me prikovao uz krevet prošla dva tjedna, prvi put nakon četiri godine sam završio na antibioticima. Kada sam se vratio u zagrebačke tramvaje, mrak mi je pao na oči. Ta jedna nesnosna količina depresije na svemu starijem od 25 godina je fascinantna. I tako je već dugo. Trendmakeri koji idu po partijima i voze se u svojim autima na električni pogon nisu vidjeli običnog čovjeka već godinama. Društvo je podbacilo u svakome pogledu.


Najveća greška Bože Petrova i MOST-a je mesijanski pristup. Kako postoji (krivo) uvjerenje da je sve propalo, Petrov je sebe predstavio kao spasitelja i tu se gadno zafrknuo. Jer ova država i ovo društvo vapi za spasenjem. Naš hrvatski mentalitet ide protiv pojedinca. Posljedica vladavine austrijskih i mletačkih vladara nad hrvatskim teritorijem koji su gušili svaku slobodu mišljenja, a ni razdoblje totalitarizama od 1941. do 1990. nije pomoglo. Ne može biti spasenja od političara, a ljudi to ne žele priznati.


Ovo je mala zemlja, ovo je država koja ima sve manji broj stanovnika. Za razliku od jedne velike Francuske, mi sebe lako dovedemo u red. Ovo brzo, znači negdje od pet do deset godina, što je za moju generaciju jednostavno presporo. Ako HDZ i MOST sastave vlast, onda moraju djelovati brzo i moraju uvjeriti javnost da se nešto dobro događa i to odmah, jer demografsko uništenje i seoba mladoga naroda na Zapad će se nastaviti, ako ne i pojačati. Sve se dade popraviti, samo se mora već jednom započeti. Svi su već pomalo umorni. Dugačko sastavljanje vlasti dodatno je umorilo sve u Hrvatskoj.Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MISLAV MIHOLEK, MOST, SDP HDZ