Hrvatska

OSVRT: Siniša Varga o mandataru: Orešković je topao i dobar čovjek

'Zdravstveni sustav sređen, sa smanjenim dugovima i čekanjima.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Dosadašnji ministar zdravlja Siniša Varga poručio je u srijedu da svome nasljedniku u resoru zdravstva ostavlja sređen sustav sa smanjenim dugovima i listama čekanja te započetim reformama koje se, istaknuo je, moraju nastaviti.

Povećali smo dostupnost zdravstvene zaštite, zadržali istu razinu participacije, financijski konsolidirali sustav i produžili očekivano trajanje života, istaknuo je Varga na kraju svog jednoipolgodišnjeg mandata na čelu Ministarstva zdravlja.

Zdravstvo više ne treba sanirati središnja država

Uspjeli smo smanjiti dugove u zdravstvu u skladu s obećanjima, tako da sustav ne treba dodatno sanirati središnja država, što je bila praksa zadnjih 25 godina, rekao je Varga prigodom puštanja u rad uređaja za automatizirani prijem pacijenata u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj.

Varga ipak svojim najvećim uspjehom smatra preseljenje onkološkog odjela iz Dječje bolnice u Klaićevoj u Kliniku za tumore. Nema više ni lista čekanja, koje su zamijenili popisi narudžbi, a novi krug informatizacije taj bi popis trebao učiniti transparentnijim, naročito u postavljanju medicinske indikacije za liječenje, koje treba biti isključivo na temelju dokaza, a ne osjećaja.

Upitan za nasljeđe budućem ministru izdvojio je sve veće izazove kroničnih nezaraznih bolesti zbog sve duljeg životnog vijeka, ali i da su ispunjena sva obećanja prema Europskoj komisiji,  MMF-u i Svjetskoj banci, te da će se daljnja provedba pokrenutih reformi detaljno pratiti.

Orešković je "topao i dobar čovjek"

Što se tiče dojmova o mandataru nove Vlade Tihomiru Oreškoviću, rekao je kako mu je teško biti objektivan jer je s Oreškovićem imao niz poslovnih i privatnih susreta, te niz zajedničkih podudarnosti. "Mogu reći da je izrazito topao i dobar čovjek, zna struku i zna dobro upravljati velikim sustavima. No, premijer je samo pojedinac, onaj koji harmonizira, a odluke se donose na nižoj razini. To je poput nogometne ekipe, najbitniji su igrači na terenu. Zato je važno vidjeti kako će se ekipirati kompletna Vlada", rekao je.

Varga je poput Oreškovića velik dio života proveo u Kanadi, a nakon dolaska na ministarsku funkciju, prije godinu i pol dana, spočitavalo mu se zbog nesigurnog vladanja hrvatskim jezikom. S obzirom da i novi mandatar ima isti problem, novinare je zanimalo koliko to Oreškoviću može biti otegotna okolnost na premijerskoj funkciji.

"Svest ću to na umjetnički dojam jer ja sam uspio u relativno kratkom roku naučiti hrvatski", rekao je Varga koji ističe da poznavanje financija i upravljanja ima primat nad poznavanjem jezika. "Mene je HDZ u Saboru prozivao zbog jezika, nadam se da to isto neće činiti i svom vlastitom premijeru", poručio je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tihomir orešković, zdravstvo, siniša varga